Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Την Τρίτη η κρίσιμη ψηφοφορία

Τροποποίηση της συμφωνίας δανειοδότησης φέρεται να επιδιώκει η Λευκωσία.

Την Τρίτη τελικά θα τεθεί σε ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων από το πρώτο ευρώ ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ώστε να διασφαλιστούν πιθανές τροποποιήσεις του «πακέτου» δανειοδότησης. Άλλωστε, προβάλλει αμφίρροπη λόγω των συσχετισμών η κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Το υπουργικό συμβούλιο της ΚύπρουΣτη Βουλή βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ενημερώνει τα κόμματα-κεκλεισμένων των θυρών- αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να τηρηθεί το επίπεδο των εγγυημένων καταθέσεων.

Προηγήθηκαν συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και επαφές του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη μετά από αίτημα του κόμματος, το οποίο φέρεται να παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο συμφωνίας για την καταβολή του δανείου από την τρόικα. Ερωτηθείς εάν έχει αλλάξει η τάση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "όχι".

Οι διεργασίες στην Κύπρο είναι πυρετώδεις. Αρχικά η κρίσιμη ψηφοφορίας είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα, στην Κυπριακή Βουλή, με θέμα την επικύρωση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος και προβλέπει το εφάπαξ κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%, μετά την απόφαση των Βρυξελλών.


Δραματική έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο λαμβάνοντας ως «γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας», διατύπωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.


Η αντιπρόταση 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση στη Λευκωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιπροτείνει στην τρόικα να μπει πλαφόν στο ύψος των καταθέσεων και να ισχύσει το κούρεμα για πάνω από ένα ποσό, το οποίο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο Μανώλης Καλατζής μεταδίδει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο. Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. 

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία. Ο Υπουργός Οικονομικών που είχε δεχθεί τηλεφώνημα από το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι η δική μας επιθυμία είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.

Σε τεντωμένο σκοινί

Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη καθώς μία βουλευτής βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στην Κύπρο. Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ δύο φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα και ένας τάχθηκε χθες ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου.

Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση και βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν χθες στα συλλογικά τους όργανα, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές (οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ ενώ υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο και πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινωνίας και να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι μελετάται να δοθούν ομόλογα ποσού αντίστοιχου με αυτό που θα "κουρευτεί" στους καταθέτες από τα κέρδη που θα υπάρξουν μελλοντικά από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εφόσον οι καταθέσεις μείνουν στη Λευκωσία για περίοδο δύο χρόνων. Αρχικά είχε γίνει λόγος για το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς των καταθετών ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσφερθεί το σύνολο του ποσού που θα περικοπεί.

Το κυπριακό Κοινοβούλιο πάντως δίνει σήμερα έναν αγώνα δρόμου για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν το αυριανό άνοιγμα των τραπεζών.  ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου