Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Σε οικονομικό κλοιό ασφυξίας τα εργαστήρια προς χάριν των «επιτηδείων»

Δευτέρα 23 Οκτώβριος 2017

Γράφει ο Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου, σ. Ιατρός Βιοπαθολόγος, τ. Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ

Ένα οικονομικό έγκλημα συντελείται εις βάρος του εργαστηριακού κλάδου της ιατρικής από το 2012 και εντεύθεν. Το 2012 είναι το «σωτήριο» έτος δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ και της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Είχαμε επισημάνει ευθύς εξαρχής ότι το σύστημα αυτό της συνταγογράφησης ήταν ευάλωτο εξίσου με το προϋπάρχον χειρόγραφο. Επειδή η ενεργοποίησή του για έκδοση συνταγής γινόταν μόνο με την χρήση του ΑΜΚΑ του ασθενούς ακόμη και χωρίς την παρουσία του, ενώ δεν είχε προβλεφτεί άλλη ασφαλιστική δικλείδα για μη έκδοση ανεξέλεγκτα συνταγών.

Η παράλειψη αυτή του ΥΥ και του ΕΟΠΥΥ για ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα αυνταγογράφησης οδήγησε κάποιους κλινικούς γιατρούς στην έκδοση μαζικά πλαστών συνταγών και παραπεμπτικών αυξάνοντας την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και σπαταλώντας το κλειστό προϋπολογισμό του εις βάρος ασθενών και λοιπών παρόχων .

Έχει υποδειχθεί τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υ.Υ. από την εποχή Υπουργίας Λυκουρέντζου και εντεύθεν σε όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς όσο και στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ότι η χρήση κάρτας ασθενούς και μάλιστα της τραπεζικής που συνδέει τον ΑΜΚΑ με το τραπεζικό PIN και που θα εισάγει ο ασθενής σε κατάλληλο POS συνδεδεμένο με το πρόγραμμα συνταγογράφησης πριν ανοίξει η εφαρμογή συνταγογράφησης θα περιορίσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 30 % περίπου όσο υπολογίζεται το ποσοστό της πλαστής συνταγογράφησης και που ευκαιριακά και κατόπιν εορτής σποραδικά συλλαμβάνεται όπως διαβάζουμε στην καθημερινή ειδησεογραφία..

Η χρήση της τραπεζικής κάρτας και το PIN της θα είναι η απόδειξη φυσικής παρουσίας του ασθενούς και η ηλεκτρονική υπογραφή ότι έχει γνώση της χρήσης του ΑΜΚΑ του

Αντί όμως το Υπουργείο διαχρονικά να προχωρήσει στην περιστολή μέχρι και εξαφανίσεως της πλαστής συνταγογράφησης παίρνει μέτρα κατά «δικαίων και αδίκων» με μειώσεις τιμών ΦΕΚ υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) σαν οριζόντια μέτρα . Τα οριζόντια μέτρα ενώ θίγουν τους «δικαίους» ευνοούν τους «αδίκους» αφού ποσοστό μόνο των κλεμμένων επιστρέφουν επιβαρύνοντας τους λοιπούς παρόχους με το οριζόντιο clawback .

Εδώ πρέπει να επισημανθεί και το εξής: Η διαχρονική και διακυβερνητική ανέντιμη στάση διαχρονικά του Υπουργείου απέναντι σε παρόχους πολίτες φυσικά και νομικά πρόσωπα που εξυπηρετούν την Α βάθμια περίθαλψη ως συμβεβλημένοι πάροχοι.

1η Ανέντιμη ρύθμιση Στο αρθρο 100 του νόμου 4173 /2013 ΦΕΚ Α της 22/8/2013 στην παράγραφο 2 στο τελευταίο εδάφιο που λέει « Ως ημερομηνία υποβολής των δαπανών Ιουλίου του έτους 2013 και των πρώτων έξι (6) μηνών του έτους 2013 ορίζεται η 20η Σεπτεμβρίου του 2013» Γιατί το λέει αυτό για να καταστρατηγήσει την επιταγή του συντάγματος αρθρο 77 παρ 2 που ρητά ορίζει ότι ο νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και να επιβάλλει clawback και στο 1ο εξάμηνο του 2013.

2η Ανέντιμη ρύθμιση Με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ μέσω του ιστοτόπου e_ΔΑΠΥ πληροφορούνται οι πάροχοι τις οφειλές ληξιπροθέσμων οφειλών του οργανισμού. Σε άλλο σημείο του ίδιου ιστοτόπου έχει αναρτηθεί ένα δεύτερο αρχείο με τα clawback & rebate ώστε να διαλάθουν της προσοχής και να γίνει αποδεκτό το πρώτο αρχείο που έδειχνε μόνο τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς, Μια μεθόδευση που θυμίζει κοινούς απατεώνες,

3η Ανέντιμη ενέργεια Ο αιφνιδιασμός των παρόχων με προθεσμία τριών εργασίμων ημερών για έλεγχο και τεκμηρίωση ένστασης για τα οικονομικά δεδομένα των ετών 2012-2015 σημειωτέον ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάστηκε από 5-3 χρόνια να βγάλει αποτελέσματα. .

Είναι πλέον αυτονόητο ότι ο ΕΟΠΥΥ και η προϊσταμένη του αρχή το ΥΥ έχουν χάσει την καλή έξωθεν μαρτυρία συμπεριφερόμενοι στους παρόχους με όρους οργανωμένης μαφίας

ΥΓ1 Δεν είναι τυχαίο ότι στον έλεγχο της συνταγογράφησης υπάρχουν πολλές αντιστάσεις ακόμη και από συλλόγους του εργαστηριακού χώρου.

ΥΓ 2 Έχει επισημανθεί ακόμη ότι συνεχής αδειοδότηση υποκαταστημάτων με αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους αυξάνει την προκλητή ζήτηση στον πάντα κλειστό προϋπολογισμό

Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου, σ. Ιατρός Βιοπαθολόγος, τ. Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ

2 σχόλια:

  1. Κ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ γιατι λοιπον τα επιχειρηματα σας αυτα δεν μπορουν να εισακουστουν και να προσθεσω και τον διαχωρισμο κονδυλιων ανα κωδικο η ανα νομο.Να υποθεσω λοιπον τετελεσμενο γεγονος απο καποιους χουντικοαριστερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συμψηφισμοι μαθηματικα οδηγουν σε συσσωρευση χρεων που θα σου παρουν το σπιτι, το εργαστηριο και δεν ξερω και εγω τι αλλο καποτε. Αυτα ειναι εως το 2015...ηδη ειμαστε στο τελος του 2017 και μεχρι να αποπληρωθουν θα εχουν συσσωρευτει νεα Cb (μεγαλυτερο απο το προηγουμενο). Πρεπει να συζηταμε: ή ολικη διαγραφη ή αποχωρηση απο τον ΕΟΠΥΥ. Αν διαβασεις το εξωδικο https://www.facebook.com/groups/653065638117297/1459821454108374/ θα δεις οτι το Cb2013A κακως καταλογιστηκε γιατι πηγε εξολοκληρου αναδρομικα, οτι δεν εγιναν οι συμψηφισμοι με βαση τα πορισματα των ελεγκτικων εταιρειων για το 2013 (οπως οριζε ο νομος), οτι το πλαφον 2014 κακως μειωθηκε γιατι δεν μπορουσε να γινει αυτο νομιμα, οτι κακως ανακοινωιηκε στο τελος του χρονου κλπ...υπαρχουν θεματα που κανουν τα χρεη αυτα να μην στεκουν νομικα. Το να ζητας να τα πληρωσεις εστω και με δοσεις ειναι σαν να κατεβαζεις τα παντελονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή