Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Αχαΐα: Χάνονται οι γιατροί, αγριεύει ο κόσμος

Μόνον τον περασμένο Φεβρουάριο, αντιμετωπίστηκαν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας) Αγίου Αλεξίου 6.982 πολίτες και διενεργήθηκαν 20.500 εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, οι λίστες αναμονής, σχεδόν σε όλα τα ιατρεία, φτάνουν τους δύο και τους τέσσερις μήνες, καθώς στην πλειοψηφία των ειδικοτήτων υπάρχει μόλις ένας γιατρός.

της Μαρίνας Ριζογιάννη - pelop.gr

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού του ΠΕΔΥ Πάτρας Χαράλαμπος Μπονάνος, στο ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου υπηρετούν σήμερα:
1 ΩΡΛ
1 ουρολόγος
1 δερματολόγος
1 νευρολόγος
1 ρευματολόγος, 1 αγγειοχειρουργός, 1 ψυχίατρος, οι οποίοι κάνουν ιατρείο στο ΠΕΔΥ, μία έως δύο φορές την εβδομάδα.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε όλες αυτές τις ειδικότητες να υπάρχει λίστα αναμονής, πλέον των δύο μηνών. Και λέω πλέον, διότι το σύστημα κλείνει μόλις συμπληρώνει τα ραντεβού των δύο επόμενων μηνών. Λίστα αναμονής δύο μηνών υπάρχει και στο οφθαλμολογικό ιατρείο» αναφέρει ο κ. Μπονάνος και προσθέτει: «Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς καθημερινά λήγουν συμβάσεις γιατρών. Εφυγε ήδη ένας παθολόγος, τις επόμενες ημέρες φεύγει μία γυναικολόγος, ο μοναδικός δερματολόγος συνταξιοδοτείται τους επόμενους μήνες. Από τους δύο ορθοπεδικούς που είχαμε, έφυγε ο ένας και μιλάμε για μία ειδικότητα, η οποία εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Εχουμε 4 παιδιάτρους και λήγει η σύμβαση των δύο. Σκεφτείτε τι θα γίνει, καθώς πέραν των τακτικών ραντεβού στηρίζουν και τη λειτουργία του Κέντρου Μητέρας Παιδιού».

Η έλλειψη γιατρών, και δη ειδικοτήτων, προκαλεί καθημερινές τριβές. «Γινόμαστε ο σάκος του μποξ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον τα ιατρεία μας εξυπηρετούν όχι μόνον τους ασφαλισμένους, αλλά και τους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πουθενά αλλού. Επομένως, η προσέλευση έχει πολλαπλασιαστεί, χωρίς, όμως, τα ιατρεία να έχουν στελεχωθεί πλήρως. Ο πολίτης, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του πουθενά αλλού και έρχεται σ' εμάς και δεν βρίσκει γιατρό ή σκοντάφτει σε μία πολύμηνη λίστα αναμονής, μοιραία θα διαμαρτυρηθεί. Η κατάσταση είναι άκρως προβληματική σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει ο κ. Μπονάνος.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνον στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στις υποδομές και τον εξοπλισμό.

«Ακόμα ''ψάχνουμε'' το ψηφιακό εμφανιστήριο, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο μαστογράφος. Εδώ κι ένα χρόνο, δεν γίνονται μαστογραφίες, περιμένοντας το συγκεκριμένο μηχάνημα. Περιμένουμε, ακόμα, έναν αξιόπιστο υπερηχογράφο, διότι αυτός που έχουμε δεν έχει όλα τα προγράμματα. Επίσης, αναμένουμε αξιόπιστο μηχάνημα για υπερήχους καρδιάς. Και φυσικά, και φέτος, θα υπάρξει πρόβλημα και με τον κλιματισμό και δεν θα μπορούμε να κάνουμε ιατρείο, διότι έχουν γίνει εμβαλωματικές εργασίες και όχι αντικατάσταση του πύργου ψύξης που χρειαζόταν».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παρά τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη Μονάδα, παράγεται ένα βαρυσήμαντο και σωτήριο έργο για χιλιάδες πολίτες. Το εναπομείναν προσωπικό, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Κανελλόπουλου και του αναπληρωτή του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, καθημερινά δίνει μάχη, για να μην αφήσει ακάλυπτους τους ασθενείς.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο.
Συνολικά, στο γυναικολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, οδοντιατρικό, ορθοπεδικό, οφθαλμολογικό, παθολογικό και παιδιατρικό ιατρείο, εξυπηρετήθηκαν 5.786 τακτικά περιστατικά και 1.306 επείγοντα. Επίσης, έγιναν 1.409 συνταγογραφήσεις.

Στον εργαστηριακό τομέα έγιναν 5.650 ορμονολογικές εξετάσεις, στον βιοχημικό 12.688 και στον αιματολογικό - ανοσολογικό 2.000. 
Στον οδοντιατρικό έγιναν 541 εξετάσεις προληπτικής οδοντιατρικής, 1.975 επισκέψεις, στον οδοντοπροσθετικό 138 επισκέψεις και εκτελέστηκαν οδοντιατρικές πράξεις σε 71 παιδιά. 
Στη Μονάδα Ενεσοθεραπείας αντιμετωπίστηκαν 200 περιστατικά και έγιναν και 30 αλλαγές τραυμάτων. 
Στο Κέντρο Μητέρας Παιδιού έγιναν 165 επισκέψεις και στην Ψυχιατρική Μονάδα Παιδιών και Εφήβων 255 επισκέψεις.

14 σχόλια:

  1. ΣΥΡΙΖΟρομα γυφτοκηφηνας του χρΕΟΠΥΥ: το ιλπιντα .....ερκετι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθοαργοσχολος: ναι αλλα εχετε νοσοκομες,ιατρικους επισκεπτες,γραμματεις,Φαρισαιους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εκλεισαν το ικα αυτοι που περιγραφεται ρα παιδια ο κυριος Γεωργιαδης και η παρεα του το εκανε και τωρα και καλα κανει αντιπολιτευση στο ιδιο τους το επιτευγμα.Ηθελαν ιδιωτικη υγεια χωρις λεφτα και το καταφεραν και τωρα αυτοι που κυβερνουν εχασαν το καραβι γιατι απλα δεν ξερουν τι θελουν.Αυτα τα πραγματα θελουν σχεδιασμο μακροοικονομικο και οχι φτιαξε και θα δουμε.Εγω παντως οσες φορες και αν πηγα στα ικα αδεια τα ειδα που σκοτονωνται τωρα οι γιατροι ακομα ψαχνω.Σ ενα Νοσοκομειο στην εφημερια ενας παθολογος θα δει 60 και 70 ανθρωπους και οχι γραψε συνταγη αλλα εξετασε και μιλαμε τωρα για 25 ραντεβου οπου τα 24 ειναι γραψε μου συνταγη.Αναμορφωστε τις υπηρεσιες του Ικα κυριοι να μπει κοσμος και μην παιζεται το παιχνιδι του Γεωργιαδη που εκλεισε οτι πολυτιμοτερο ειχε η πρωτοβαθμια υγεια στην χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 12688 βιοχημικές εξετάσεις δηλαδή ούτε 5 άτομα την ημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 12688 δια 28 ίσον 453 ! Από 10 πες εξετάσεις ο έλεγχος ίσον 45άτομα! Πας......καλά ή ξέχασες τα Tavor σου Κωνσταντίνα?

      Διαγραφή
  5. 15 Ιουνιου ληγουν οι παλαιες συμβασεις του χρΕΟΠΥΥ. Επιτελους ελευθεροι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς συνάδελφε αφού αλλάξουν 50 φορές......πάνες , πάλι θα τις ανανεώσουν !

      Διαγραφή
  6. Igo pira tomi patra kyrio mastorakova ,imai apo georgia eki kani tahyrytmo patologia .Efkaristo ipourgo ke vardaroff gia ola .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο αλλοδαπος σε ενοχλει τα φρουτα που παριστανουν τους γιατρους εισαγωγης απο βουλγαριες και τσεχιες δεν σε ενοχλουν???το οτι με αντικειμενικες εξεταεις κριθηκαν ανικανοι να μπουν στην ιατρικη αλλα αυτοι πηγαν σε ιδιωτικα δηθεν πανεπιστημια δεν σου λεει κατι???απο εκει ειναι το προβλημα το κρατος εχει αναγκη 1000 γιατρους και ο μπαμπας εχει αντιθετη γνωμη πουλαει ενα οικοπεδακι και το καμαρι τουπαριστανει το γιατρο 40 χρονια???ξερω παρα πολλους τωρα τελευταια που πηραν γενικη ιατρικη και παριστανουν τους γιατρους μεσα απο την κερκοπορτα του αγροτικου.ααα στο λυκειο ηταν ντουβαρια σε αυτους στηριζουμε την πρωτη γραμμη περιθαλψης?????καληνυχτα

      Διαγραφή
    2. Αν και πιστεύω ότι όλοι κρίνονται κατά περίπτωση (και οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων ΔΑΠ/ΠΑΣΠ/συγγενιλίκια/εκκλησία/πανεπιστημιακά ΔΗΘΕΝ φροντιστήρια, μίνι μέχρι το ......κλπ κλπ κλπ !) νομίζω ότι για πολλούς καυκάσιους παίζει ότι ήρθαν με μια .......φωτοτυπία απλά στην χώρα του μη ελέγχου!

      Διαγραφή
    3. Μίζερε 9.19΄έφυγαν 18000 Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό και ο Βαρδατρόμπας από τα δύο ψωροχιλιάρικα μεικτά θέλει να σου δώσει .....΄1600 ! Τι ......ΔΕΝ καταλαβαίνεις ?

      Διαγραφή
    4. Σωστος αλλα δε φταινε τα παιδια. Υπαρχει κανενα συστημα επαγγελματικου προσανατολισμου και απορροφησης επαγγελματικά μετα τις σπουδες και δε το ξερω??? ΟΧΙ. Αρα ο καθενας με το συνηθη ελληνικοτατο τροπο κοιταει να βολευτεί κατα τις επιθυμιες και του γονεα του βεβαιως βεβαιως. Ομως για να ειμαστε ειλικρινεις υπαρχουν και παιδια που στο τσακ δε καταφεραν να περασουν σε ιατρικες σχολες. Αλλα οχι Βουλγαρια και Τσεχια ρε παιδια. Αλλου να παρετε και ενα πτυχιο της προκοπης. Κριμα ειναι.

      Διαγραφή
  7. Οι γιατροί που υπάρχουν στα ΙΚΑ εκτός ολίγων κάθονται!Ολα τα ΙΚΑ είναι αδειανά!οι στατιστικές που παραδίδουν ειναι μαγειρεμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή