Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Θεσμοθετείται η εξειδίκευση της Διαβητολογίας! Ποιοι θα μπορούν να τη λαμβάνουν

Δευτέρα 7 Μάιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Ηealth Report.gr

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η εξειδίκευση της Διαβητολογίας

Ειδικοί για το Διαβήτη και μάλιστα με ειδική εκπαίδευση θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια στη χώρα μας, καθώς το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί με υπουργική απόφαση επίσημα ως εξειδίκευση μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας, την Διαβητολογία.

Μέχρι σήμερα τη συγκεκριμένη εξειδίκευση μπορούσε να τη λάβει κανείς στο εξωτερικό είτε να την εξασκεί λόγω εμπειρίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr η νέα εξειδίκευση εντάσσεται στις γενικότερες αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας στις ειδικότητες και γίνονται μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλάζει στις ειδικότητες και ποιες αποκτούν περισσότερο χρόνο εκπαίδευσης: «Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες ιατρικής! Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ»

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η Διαβητολογία θα μπορεί να γίνεται μετά από τις ειδικότητες της Παθολογίας ή της Παιδιατρικής.

Όμως ήδη στα κάγκελα είναι οι Γενικοί Γιατροί οι οποίοι φαίνεται ότι αποκλείονταιμε τη συγκεκριμένη εξειδίκευση.
Να σημειωθεί ότι οι Γενικοί Γιατροί λόγω και της εκπαίδευσής τους εδώ και χρόνια ασκούν στην πράξη τη Διαβητολογία.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει όταν αποφοιτήσουν οι πρώτοι γιατροί από τη νέα εξειδίκευση και αν οι Γενικοί Γιατροί θα μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το Διαβήτη.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως εδώ και χρόνια υπάρχει μια υπόγεια διαμάχη για το θέμα του Διαβήτη μεταξύ Γενικών Γιατρών και Παθολόγων. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στα κάγκελα οι Γενικοί Γιατροί! Φόβοι για αποκλεισμό τους από τη θεραπεία του Διαβήτη»

Πάντως η εξειδίκευση στη Διαβητολογία ήταν αίτημα χρόνων των Παθολόγων το οποίο φαίνεται ότι ικανοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

3 σχόλια:

  1. Σιγά που πρέπει να δικαιούνται οι Γενικοί γιατροί.
    Με αυτή τη λογική θα πρέπει να "δικαιούνται" να πάρουν σχεδόν οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα.

    Στη πραγματικότητα είναι αυτό που λένε Πολυτεχνήτες και Ερημοσπίτες. Κάνουν 2 μήνες απ' όλα και δεν ξέρουν πρακτικά τίποτα.

    Για το Gatekeeping toy ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα κατάλληλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ,οι ενδοκρινολόγοι δεν θα κάνουν;συνήθως προβάλλονται ως ειδικότεροι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφόσον είμαστε στην Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της UEMS για τις ειδικότητες και να μην βγάζουμε δικά μας συμπεράσματα ανάλογα με τα συμφέροντα της κάθε συντεχνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή