Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Τα «ραβασάκια» ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί και οι συνταγές

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Μόλις το 30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα.

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον ΕΟΠΥΥ έχουν εισέλθει το τελευταίο διάστημα οι γιατροί. Αιτία είναι η εντατικοποίηση από τον Οργανισμό των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων σε όσους γιατρούς εκδηλώνουν παραβατική συνταγογραφική συμπεριφορά. 

Ετσι, τους τελευταίους μήνες έχουν πληθύνει τα «ραβασάκια» του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είτε επειδή έγραψαν φάρμακα σε ασφαλισμένους εκτός της ειδικότητάς τους ή και εκτός διάγνωσης, είτε επειδή «πρότειναν» φάρμακο με την εμπορική του ονομασία παρεκκλίνοντας από τη νομοθεσία για τη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας.

Από τις αρχές του έτους έως τον περασμένο Απρίλιο είχαν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ 45 νέες υποθέσεις παραβάσεων, ενώ ομάδα ειδικών «ξεσκονίζει» παλιές υποθέσεις ζητώντας εξηγήσεις από γιατρούς και επιβάλλοντας κυρώσεις είτε χρηματικές –με καταλογισμό ζημίας που έχει φθάσει έως και τα 1.500 ευρώ– είτε διοικητικές – με προσωρινή αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, «από τον Αύγουστο του 2017, ενεργοποιήσαμε μία ομάδα ελεγκτών που ανέλαβαν να “ξεθάψουν” ελέγχους για υποθέσεις που είχαν “παγώσει” από το 2014. Η πιο συχνή παράβαση είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν εμπίπτουν στην ειδικότητα του γιατρού. Ακολουθεί η συνταγογράφηση δοσολογίας που υπερβαίνει τη δέουσα αλλά και φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στην πάθηση του ασθενούς, καθώς και η αναφορά εμπορικής ονομασίας φαρμάκου στα σχόλια της συνταγής». Ο κ. Γεωργακόπουλος διευκρινίζει, πάντως, ότι ο αριθμός των παραβατών είναι μικρός.

Οι ιατρικοί σύλλογοι

Το νέο αυτό «μπαράζ» ελέγχων έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιατρικών συλλόγων, που εστιάζουν στο θέμα της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2012, ωστόσο ουδέποτε έγινε αποδεκτή από τον ιατρικό κόσμο. Στόχος της παρέμβασης ήταν να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, ωστόσο παρά τη συγκεκριμένη παρέμβαση μόλις το 30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε πρόσφατη επιστολή του ζητεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «να πάψει μη νόμιμα να εγκαλεί, να καλεί σε απολογία και να επιβάλλει πρόστιμα στους γιατρούς που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους». Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνεχίζει να ενθαρρύνει τους γιατρούς-μέλη του να γράφουν παράλληλα με τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στα σχόλια της συνταγής.

Μάλιστα, πρόσφατα ο ιατρικός σύλλογος απέστειλε στον ΕΟΠΥΥ επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι ακολουθεί την κατεύθυνση –και συνεπώς την «κάλυψη»– που παρέχει στους γιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οι εκπρόσωποι των γιατρών επικαλούνται το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου που αφορούν την υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, ωστόσο οι γιατροί εστιάζουν στην αναφορά του ΣτΕ ότι «...ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και σε περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και εάν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%».

Υπενθυμίζεται ότι από τον νόμο δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να συνταγογραφεί και εμπορική ονομασία φαρμάκου σε ποσοστό έως και 15% των συνταγών και σε συγκεκριμένες παθήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ποιοι συλλογοι και ποια αντιδραση?Η απολυτη αποτυχια και κοροιδια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή