Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Συνταξιοδότηση χωρίς διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας

Δεν θα απαιτείται κλείσιμο επιχείρησης ή παραίτηση από την εργασία για την κατάθεση της αίτησης

Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν, παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδοτικού τους φακέλου να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να κάνουν διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.


Tου Στέλιου Παπαπέτρου - spapap@naftemporiki.gr

Ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς αναμένεται να δώσει η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας προκειμένου να βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος. Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν, παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδοτικού τους φακέλου να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να κάνουν διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Έτσι, σε όσες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει τη μισθωτή δραστηριότητά του ή την αυτοαπασχόληση, θα αρκεί απλά και μόνο να το δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησής του, χωρίς πλέον να απαιτείται διακοπή δραστηριότητας από την οικεία ΔΟΥ προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να διατηρούν ανοικτή την επιχείρησή τους. Η νέα ρύθμιση θα αφορά τους πάντες. Δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, αλλά και μισθωτούς. 

Το 40% της σύνταξης 

Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να επιλυθούν και αρκετά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρούν χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν είτε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους είτε να μεταβιβάσουν την επιχείρησή τους σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Επισημαίνεται ότι όσοι συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους θα λάβουν μόνο το 40% της σύνταξης που τους αναλογεί, καθώς σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου οι συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται περικόπτονται κατά 60%.

Έτσι, θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται, και ως συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μόνο το 40% του ποσού που τους αναλογεί, αλλά δεν θα απαιτείται το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ή η παραίτησή τους από την εργασία τους εάν είναι μισθωτοί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της δραματικής μείωσης των συντάξεων, αλλά και της συρρίκνωσης των μισθών, είναι χιλιάδες οι επαγγελματίες εκείνοι οι οποίοι ενώ ήθελαν τη συνέχιση της λειτουργίας της προσωπικής τους ατομικής επιχείρησης ή της επαγγελματικής δραστηριότητας αναγκάζονταν να την κλείσουν. 

Αρκεί να καταθέτουν την αίτηση για σύνταξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να δηλώνουν στο Ταμείο ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενεργοποιώντας την ήδη ψηφισμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την απασχόληση συνταξιούχων. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων οι οποίοι πρώτα διέκοπταν την επαγγελματική δραστηριότητα για να βγουν στη σύνταξη και στη συνέχεια ενώ είχαν κλείσει τα βιβλία στην εφορία διαπίστωναν πως δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έμεναν στο «κενό». 

Διαγραφή οφειλών 

Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ρύθμιση και για τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών για περίπου 150.000 ασφαλισμένους. Αφορά κυρίως ασφαλισμένους που βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερων ταμείων (ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και πρώην ΟΑΕΕ) οι οποίοι έχουν αμφισβητούμενες οφειλές, για την ίδια δραστηριότητα. Η διάταξη που προωθείται προβλέπει ότι βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δημιουργούν εύλογη αμφιβολία υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα έως τις 31/12/16, μπορούν να διαγραφούν και οι ασφαλισμένοι να απαλλαγούν εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι από τις πρόσθετες εισφορές αλλά και τις επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω παλαιότερων δυσμενέστερων ερμηνειών νόμων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση που υπάρχει ασφαλιστικό κενό, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των εισφορών που υπολείπεται. Τα αιτήματα των εν λόγω ασφαλισμένων θα κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην Ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιέχονται εκτός από ασφαλιστικές - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

3 σχόλια:

  1. Έτσι! Μην τυχόν και δουλέψει κανένα νέο παιδί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως θα ζησει ο υποψήφιος συνταξιούχος ΤΣΑΥ όταν η προσωρινή κάνει μήνες, είναι γύρω στα 550 ευρώ και πλήρης σύνταξη μπορεί να δοθεί μετά από τρία χρόνια; Ας μην μιλήσουμε για τους μονοσυνταξιούχους τι θα πάρουν τελικά. Και βεβαιως ας αναρωτηθούμε ποός φταίει για τον υπερπληθυσμό των γιατρών. Homo hominis lupus.

      Διαγραφή
    2. Ποιος το εμποδίζει αδερφέ. Δουλεύει όμως κάποιος 40 χρόνια και καταθέτει τα χαρτιά του για σύνταξη και μετά πέντε χρόνια βγαίνει σε σύνταξη έως τότε τι θα τρώει;

      Διαγραφή