Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί



Την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξουν καθολικές και ριζικές αλλαγές στο τοπίο της υγείας και του φαρμάκου στη χώρα, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για το πόρισμα της Προανακριτικής, αναφορικά με την υπόθεση Novartis. 

Οnmed.gr

Ο υπουργός Υγείας, εξήρε την προσπάθεια και των άλλων υγειονομικών φορέων, σημειώνοντας, ότι αν δεν είχαμε τη συνδρομή έντιμων ανθρώπων στον ΕΟΦ στον ΕΟΠΥΥ, στην Επιτροπή Θετικής Λίστας και στις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η υπόθεση αυτή θα είχε «θαφτεί». Παράλληλα, έστειλε για ακόμη μία φορά το μήνυμα, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικό κόμμα, δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα εξουσίας, δεν έγινε ούτε θα γίνει ίδιος με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας χρεωκοπημένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ».

Εμείς θα προχωρήσουμε γιατί έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα, τόνισε με νόημα και με έμφαση ο υπουργό

Άλλα σημεία της ομιλίας του έχουν ως εξής:

- Οι πρόσφατες εξελίξεις και η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα των ημερών ( κύκλωμα υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων) , επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η διαφθορά ήταν δομικό χαρακτηριστικό του Συστήματος Υγείας, ότι προφανώς υπάρχουν ευθύνες (πολιτικές και ποινικές) για την ανοχή και συγκάλυψη στο party του φαρμάκου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη και καθολική κοινωνική απαίτηση να υπάρξει κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων (πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών, επαγγελματιών υγείας, επιχειρηματιών), με ταυτόχρονη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας.

Να τελεσιδικήσει η υπόθεση της Novartis

- Αυτή ακριβώς την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της δικαστικής διερεύνησης του αδιαμφισβήτητου πλέον σκανδάλου Novartis, υπηρετεί το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Είναι απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πέραν της παραπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, οδηγεί στην παραγραφή των αδικημάτων για τα πρώην ή τα νυν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται . Και αυτό, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από κανένα. Εκτός ίσως από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προστασία όχι απλώς κάποιων ημετέρων αλλά ενός ολόκληρου συστήματος ανηθικότητας και φαυλότητας. Όποιος λοιπόν αρνείται το «δια ταύτα» του Πορίσματος με οποιοδήποτε πρόσχημα, απλώς ακυρώνει οριστικά τη δυνατότητα να ελεχθεί και να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση που έπληξε όχι μόνο το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και την υπόληψη του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορεί κάποιος να υπερασπίζεται το κύρος και την αξιοπιστία της Πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών, και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη διαιώνιση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας των πολιτικών.

- Αυτό που είναι πολιτικά σημαντικό και κοινωνικά ευεργετικό είναι ότι η 1η σοβαρή υπόθεση σκανδάλου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου που άρχισε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές, η 1η συγκροτημένη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων, με στοιχεία που έχουν προκύψει όχι από κάποια πολιτική σκευωρία αλλά ως αποτέλεσμα συνεργασίας με δικαστικές αρχές άλλων χωρών, δεν θα καταλήξει σε παραγραφή των αδικημάτων όσων πολιτικών προσώπων αποδειχθεί ότι ευθύνονται. Είναι εξαιρετικό «σήμα» ότι μπορεί η Βουλή, όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, να υπερβεί το προκλητικό «πλέγμα» νομικής και συνταγματικής προστασίας που έχει στηθεί για τους Υπουργούς και τους βουλευτές. Και επίσης, αυτό που εισφέρει το Πόρισμα στη νομική θεωρία είναι ότι δεν μπορεί η άσκηση των Υπουργικών και Πρωθυπουργικών καθηκόντων να είναι συμβατή με τη διαφθορά. Η δωροδοκία-δωροληψία δεν νοείται υποχρεωτικά ως αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων διακυβέρνησης που έχει αναθέσει ο λαός στα πολιτικά πρόσωπα.

- Το πιο σημαντικό όμως απ’όλα, είναι ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως η «δεύτερη γραμμή άμυνας» του συστήματος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική της ενσωμάτωσης και «αφομοίωσης» (η πρώτη γραμμή άμυνας που δεν απέδωσε ήταν η ανοικτή υπονόμευση και η «αριστερή παρένθεση»), έχει καταρρεύσει παταγωδώς, με κορυφαίο παράδειγμα την Υγεία .

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικό κόμμα, δεν μοιάζει με τα άλλα κόμματα εξουσίας , δεν έγινε ούτε θα γίνει ίδιος με το αποκρουστικό πρόσωπο μιας χρεωκοπημένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ που ταυτίστηκε με την ιδιοτέλεια, την ευνοιοκρατία, το πελατειακό Κράτος και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Πιο αντι-συστημική πολιτική από την «παροχέτευση του αποστήματος» του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την κάθαρση και εξυγίανση στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, δεν υπάρχει. Είτε σας αρέσει είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό «μπολιάζει» με αντισώματα κοινωνικού και δημόσιου ήθους το Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια των έντιμων δημόσιων λειτουργών, επένδυση στην αξιοπρέπεια των ασθενών και κυρίως επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία.
Έρευνες και σε άλλα νοσοκομεία με αφορμή το παράνομο κύκλωμα

Εξάλλου, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στο κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, αποκαλύπτει πως το «κουβάρι» έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και οι έρευνες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, επισημαίνοντας πως «στο χώρο της Υγείας, «τα «στραβά μάτια» και η πολιτική προστασία στη φαυλότητα έχουν τελειώσει οριστικά».
ΗΔΙΚΑ & Η/Σ εντός των νοσοκομείων

Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχεται πως ο μηχανισμός ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων αναμφίβολα είχε και έχει κενά, αλλά αποκαλύπτει ότι ήδη έχει ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών. «Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών» επισημαίνει. Ο υπουργός Υγείας απαντώντας για το αίσθημα ανασφάλειας που προκάλεσε η αποκάλυψη του κυκλώματος στους καρκινοπαθείς, εξηγεί πως ήταν ένα «σοκ» για όλους μας και «οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία του ΕΣΥ και να ενισχύσουμε το αίσθημα «υγειονομικής ασφάλειας» των ασθενών».

Ναι στην αύξηση της δαπάνης, με διατήρηση των κλειστών προϋπολογισμών & του clawback

Σε σχετική ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους «θεσμούς», λέει ότι «το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι στην πραγματικότητα η αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ) για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών» και καταλήγει: «Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε στη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των ορίων με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back)».

4 σχόλια:

  1. Απλά είστε ......ΗΛΙΘΙΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίλησε και ο Ξανθός ο μικροβιολόγος του Κέντρου Υγείας Περάματος δίπλα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου (σαν να λέμε "ενδυματολόγος σε ταινίς π@ρνό"). Πόσες εξετάσεις έκανες τη μέρα; Τι έκανες στην εφημερία σου; Έμενες μέσα στις ενεργείς; Από που διαμόρφωσες γνώμη για την ΠΦΥ; Βλέποντας τα κορόιδα να δουλεύουν; Από τους καθηγητές που πήραν τις έδρες μόνο και μόνο γιατί ήτανε ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα συγχρονα ψυχιατρικα φαρμακα δεν πετυχαινουν παντα .Σε ορισμενες ανθεκτικες περιπτωσεις απαιτουνται ηλεκτροσοκ,συνεχεις λοβοτομες και καταιωνισμοι παγωμενου νερου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ειστε συστημικοι?χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή