Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Φάκελοι ασθενών σε διαδρόμους νοσοκομείων - Κενό γράμμα ο Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων;

Φάκελοι ασθενών βρίσκονται στο πάτωμα, σε αποθήκες και σε υπόγεια, χωρίς ασφάλεια και προστασία.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Ερωτήματα προκαλεί στους ανθρώπους που γνωρίζουν τα νοσοκομεία η μετάβαση στο νέο – αυστηρό – καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Από τις 25 Μαΐου, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον χώρο της Υγείας να εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της ραγδαίας ψηφιοποίησης των δεδομένων.

Η ελληνική πραγματικότητα, ωστόσο, απομυθοποιεί σε έναν βαθμό το εγχείρημα. Αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες του Χρήστου Καζάση, εμπειρογνώμονα ιατρικής τεχνολογίας και αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥ).

Στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο κ. Καζάσης παραθέτει μία σειρά από εικόνες σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου φάκελοι ασθενών βρίσκονται στο πάτωμα, σε αποθήκες και σε υπόγεια. Χωρίς ασφάλεια και προστασία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάση, “άμα πλημμυρίσουν τα υπόγεια θα ψαρεύουν φακέλους”...

Με δηκτικό τρόπο σχολιάζει πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι έτοιμο να συμμορφωθεί στον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR - General Data Protection Regulation), ο οποίος επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων!

Ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια που συνοδεύουν την ανάρτηση:

“Στα περισσότερα νοσοκομεία αυτός είναι ο κανόνας. Εγώ, τους φακέλλους από τις νοσηλείες μας τους έπαιρνα στο σπίτι για να τους έχω σε πρώτη ζήτηση. Και μη με ρωτήσετε αν μου τους έδιναν. Χάρη τους έκανα”...

“Κάποτε ζητήσαμε μέσω δικηγόρου φάκελο ασθενή που κατέληξε από το νοσοκομείο Κοζάνης. Η απάντηση ήταν ότι καταστράφηκε έπειτα από νεροποντή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο. Φυσικά πρωτόκολλο καταστροφής δεν υπήρχε. Ο φάκελος αφορούσε ασθενή που κατέληξε έπειτα από δηλητηρίαση”.

1 σχόλιο:

  1. Χεχεχεχεχεχεχεχε.....κατα τα αλλα ξεκινησε ο ......ηλεκτρονικος φακελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή