Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

“Ευαγγελισμός”: Πρωτοποριακή εξέταση PET/CT, με 40% μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωσης καρκίνου

Ανοίγει ο δρόμος για να εξελιχθεί η διάγνωση σε θεραπευτικό μέσο, με την εναλλαγή των δραστικών ουσιών.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα εξέταση για τον καρκίνο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Έγινε στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, από επιστημονική ομάδα υπό τον συντονιστή διευθυντή Ιωάννη Δατσέρη.

Πρόκειται για εξέταση τεχνολογίας PET/CT, με πεπτίδιο ανάλογο της σωματοστατίνης, επισημασμένο με Γάλλιο - 68 (68Ga DOTATOC).

Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, κάθε χρόνο περίπου 1.000 ασθενείς, που πάσχουν από νευροενδοκρινείς όγκους στην Ελλάδα έχουν πλέον διαθέσιμη μία νέα απεικονιστική εξέταση.

Τούς προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωσης (έως 40%), μικρότερη δόση ακτινοβολίας (κατά 30%) και είναι πιο ξεκούραστη.

Ολοκληρώνεται σε δύο ώρες, αντί σε δύο μέρες, όπως συμβαίνει με τη τεχνολογία που χρησιμοποιείται επί 30 χρόνια.

Τα οφέλη είναι μεγάλα για τον ασθενή, αλλά και το Δημόσιο. Εξοικονομούνται αφενός όσα πληρώνονταν από τα Ταμεία για να πραγματοποιηθεί η εξέταση στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η νέα τεχνολογία είναι κατά 217,5 ευρώ φθηνότερη, κοστίζοντας 2.175 ευρώ, έναντι 2.392,5 της παλαιάς.

Στοχευμένη

Μεγάλα είναι τα οφέλη και για το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, με τον κ. Δατσέρη να εξηγεί:

“Κάνουμε το απαραίτητο εισαγωγικό βήμα για να μπούμε στην στοχευμένη θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί ραδιοφάρμακα - προϊόντα μοριακής τεχνολογίας.

Δηλαδή, δραστικές ουσίες, που όταν συνδεθούν με ένα ραδιο - ισότοπο γίνονται διαγνωστικά εργαλεία και με το ίδιο σε μεγαλύτερη δόση ή ένα άλλο ανάλογο γίνονται θεραπευτικά μέσα”.

Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, πρόκειται για την Ιατρική των “Theranostics”, δηλαδή την εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία βασίζεται στα δεδομένα της διάγνωσης, προβλέποντας την αποτελεσματικότητα και την πορεία της θεραπείας.

Προσπάθεια

Η πρώτη προσπάθεια να γίνει η εξέταση στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” ξεκίνησε έξι χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στις 29 Μαΐου 2012.

Η γραφειοκρατία προκάλεσε μία σειρά από καθυστερήσεις, αλλά τελικά η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος έγινε πραγματικότητα.

Συντελεστές της είναι οι 32 συνεργάτες του τμήματος, στους οποίους περιλαμβάνονται γιατροί, ραδιοφαρμακοποιός, ακτινοφυσικοί, τεχνολόγοι, νοσηλευτές και γραμματείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου