Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Αλλάζει το σύστημα των ΚΕΝ;

Αποτέλεσμα εικόνας για κλειστα ενοποιημενα νοσηλεια
Με καθυστέρηση 8 μηνών ξεκινάει τελικά η εφαρμογή του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.). Ειδικότερα, με ΚΥΑ των Π. Πολάκη, Γ. Χουλιαράκη και Αν. Πετρόπουλο ορίζονται τα 18 νοσοκομεία στα οποία θα τεθεί το σύστημα σε δοκιμαστική εφαρμογή προκειμένου να αντληθούν τα απαραίτητα δεδομένα που θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός πλήρους συστήματος DRG (diagnosis-related group- ομοειδής διαγνωστικές ομάδες).

Το σύστημα θα “τρέξει” σε νοσοκομεία από κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να αντληθούν τα απαραίτητα δεδομένα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία DRGs, τα οποία στόχος είναι εν καιρώ να αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (ΚΕΝ).

Το ΣυΚΝΥ είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο 4486 του Αυγούστου 2017, τη νομοθεσία της νέας ΠΦΥ, ο οποίος προέβλεπε τη δοκιμαστική εφαρμογή του από 1η Σεπτεμβρίου 2017, με στόχο από 31 Δεκεμβρίου έως και 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους να εφαρμοστεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ ως ημερομηνία καθολικής εφαρμογής του Συ.Κ.Ν.Υ. οριζόταν η 1η Ιουλίου 2018. Συνυπολογίζοντας την 8μηνη καθυστέρηση, λογικά η πλήρης εφαρμογή του συστήματος δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τους πρώτους μήνες του 2019.

Με την καθολική εφαρμογή του ΣυΚΝΥ παύει να ισχύει οποιοδήποτε άλλο σύστημα αποτίμησης της αξίας νοσοκομειακών υπηρεσιών ή κατανομής αμοιβών νοσοκομείων, που προέρχονται από τους πόρους των ασφαλιστικών οργανισμών και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τη δημιουργία, ανάπτυξη και επικαιροποίηση του Συ.Κ.Ν.Υ. σε ετήσια βάση έχει αναλάβει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ.

Τα 18 νοσοκομεία που αποφάσισαν οι Αναπληρωτές Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών και ο Υφυπουργός Εργασίας είναι:

1η ΔΥΠΕ Αττικής
Γ.Ν.Α. ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ»
Γ.Ν. «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Γ.Α.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ»
Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΪΟ»
ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

3η ΔΥΠΕ Μακεδονίας
Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης
Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Π.Γ.Ν. ΕΒΡΟΥ, η μονάδα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

5η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»

6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δ. Ελλάδας
Γ.Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, η μονάδα ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ

7η ΔΥΠΕ Κρήτης
Π.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου