Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Εξηγήσεις για τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης ζητά ο Κ. Μπαργιώτας


Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαργιώτας

«Μετά την πρωτοφανή αναγνώριση του «λάθους» του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για το ύψος του ελλείμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι για δεύτερη φορά το Υπουργείο Υγείας κάνει λάθος υπολογισμούς. Προ μηνών, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίστηκε στη σκανδαλολογία, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. υιοθέτησαν τις καταγγελίες ενός μάρτυρα ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και από την Novartis με 3 δις ευρώ για το διάστημα 2000-2010. 

Καθημερινά ακούμε διαφορετικές εκδοχές για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε στοιχειοθέτηση των αριθμών που εκτοξεύει. Αυτή τη φορά, δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή» καταδεικνύει με στοιχεία ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμη ψέμα», αναφέρουν σε ερώτηση τους προς τον αρμόδιο υπουργό, βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Κ. Μπαργιώτας.

Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τριετία που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «…αυξήθηκαν αλλά ονομαστικά έμειναν ως δημόσιες δαπάνες στα ίδια επίπεδα διότι εκτινάχθηκαν οι επιστροφές της βιομηχανίας που όταν ξεπερνιέται ένα επίπεδο πρέπει να πληρώνει τη δαπάνη… Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι νοσοκομειακές πωλήσεις… Ο όγκος των φαρμάκων δεν μειώθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 είχαμε 97,5 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 468,8 εκ. σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Το 2016 έχουμε 94 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 453 εκ συσκευασίες σε εξωνοσοκομειακά (στοιχεία ΕΟΦ)».

Τη στιγμή που η διείσδυση των γενοσήμων υποχωρεί αντί να αυξάνει, η ιδιωτική δαπάνη αυξάνει σταθερά επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς και με νόμο (4512/2018) καταργείται η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ήλεγξαν τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών. Αποσιωπά, βεβαίως, τις ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν οι σημερινοί του Υπουργοί, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και το γεγονός ότι, την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, «έκανε πλάτες» στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης και αντιδρούσε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρατηρητήριο τιμών, ενίσχυση του ρόλου και της διαφάνειας στον ΕΟΦ, ίδρυση του ΕΟΠΥΥ)».

1 σχόλιο: