Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Κ. Μπαργιώτας: Εργασιακός μεσαίωνας στον ΟΚΑΝΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαργιώτας

Για απαξίωση του Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων εκ μέρους της διοίκησης και της κυβέρνησης κάνει εδώ και μήνες λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, με πάγιο αίτημα την εξάλειψη κάθε είδους ευέλικτης μορφής απασχόλησης και την μετατροπή των υφιστάμενων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αναφέρει σε ερώτηση του ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗ.ΣΥ. Κ. Μπαργιώτας.

ert.gr

Ο κ. Μπαργιώτας προσθέτει ότι «σήμερα είναι 620 οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, 38 μέσω ΟΑΕΔ και 72 με ΔΠΥ (σε ποσοστό επί των μονίμων 12%). Παρά τις χρόνιες υποσχέσεις, αντί να μετατραπούν οι συμβάσεις σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μετατράπηκαν οι όροι των συμβάσεων επί τα χείρω για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ψήφιση του ν. 4387/2016 Κατρούγκαλου -ως έχει επικρατήσει να λέγεται- σταμάτησε πλέον ο Οργανισμός να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, ο ΟΚΑΝΑ εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές πλήρωνε και τις εισφορές των εργαζομένων προς το ΤΣΑΥ. Το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να επιβαρύνονται πλέον εξ ολοκλήρου με τις εισφορές τους και να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι παραιτήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια παραιτήθηκαν 12 ιατροί επί συνόλου 32 που απασχολούνται στις Θεραπευτικές Μονάδες του Οργανισμού με καθεστώς ΔΠΥ, καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές, που μέχρι την αλλαγή του ν. 4387/2016 κατέβαλλε ο ΟΚΑΝΑ. Μάλιστα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν κάποιες μονάδες χωρίς καθόλου γιατρούς.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην από 07/12/2017 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α.Π.: 5141, ΑΔΑ: 7ΓΡΑ4690ΩΡ-32Λ) για μια θέση Ιατρού Ψυχιάτρου ΠΕ στην Καβάλα και στο Ρέθυμνο αντίστοιχα, δεν έκανε αίτηση κανείς, με αποτέλεσμα οι μονάδες να μείνουν χωρίς γιατρό. Μόνο ένας ιατρός για κάθε μία από τις υπόλοιπες πόλεις έκανε αίτηση. Αναιμικό ήταν το ενδιαφέρον για την Αθήνα και Πάτρα, με αποτέλεσμα μετά τον Απρίλιο (όπου λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις) να μείνουν αρκετές μονάδες χωρίς ιατρό. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια παραιτήθηκαν 9 ιατροί αορίστου χρόνου επί συνόλου 76 λόγω του τρόπου πληρωμής τους, αφού αμείβονται ως Υπάλληλοι ΠΕ ή αλλιώς ως αγροτικοί ιατροί χωρίς καμία εξέλιξη (επιμελητής Α, επιμελητής β, διευθυντής κλπ). Ωστόσο, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι θεραπευτικές μονάδες χωρίς γιατρούς, αφού αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς, για την τροποποίηση της δοσολογίας τους, την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών κλπ.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 
1) Πως θα αντιμετωπίσετε την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΟΚΑΝΑ; 
2) Πως θα λειτουργήσουν οι θεραπευτικές μονάδες χωρίς γιατρούς, δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στην τελευταία προκήρυξη; Ποιος θα έχει την ευθύνη ελλείψει γιατρών; Εξετάζετε σοβαρά το ενδεχόμενο της λειτουργίας των μονάδων χωρίς αυτοπρόσωπη καθημερινή παρουσία γιατρών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου