Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Αναλαμβάνουν δράση και πάλι στη Χίο για τους πρόσφυγες



Στον εμβολιασμό των παιδιών στην ΒΙΑΛ κατά της ιλαράς προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 14 Μαρτίου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», αναλαμβάνοντας ξανά δράση στο νησί της Χίου έξω από την ΒΙΑΛ. 

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Δημήτριος Ρουβής, ο κ. Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η κυρία Νάσια Αλμπιώδη Κατσίνη συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χίο:

Onmed.gr

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναλάβει δράση από τον προηγούμενο Δεκέμβριο στη Χίο, συμπληρώνοντας τα κενά σε διαπολιτισμικούς μεσολαβητές στο νοσοκομείο, σε κουβέρτες και σκηνές στην ΒΙΑΛ και σε είδη υγιεινής που παραχωρούσαν μέσω της CERT και στην παραχώρηση κοινωνικού λειτουργού στο νοσοκομείο.

Πέρα από τους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς που ήδη έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και στα παιδιά που διαμένουν εκτός ΒΙΑΛ σε διαμερίσματα και καταλύματα, ώστε να υπάρχει κάλυψη και προστασία όλου του πληθυσμού κατά της συγκεκριμένης ασθένειας».

Περίπου στα τέλη του Μάρτη, όπως ανακοίνωσε η κυρία Κατσίνη μια κινητή μονάδα θα βρίσκεται έξω από τη ΒΙΑΛ προσφέροντας υπηρεσίες σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, ψυχολογική στήριξη και παροχή ιατρικών υπηρεσιών για χρόνιες παθήσεις.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το νοσοκομείο όπου χρειάζεται, να δημιουργηθεί μια υπηρεσία ταξιδιωτικής ιατρικής για να έχουν οι άνθρωποι αυτοί κάλυψη ιατρική όταν είναι εν κινήσει. Σκοπός μας είναι να δείξουμε πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά, πώς πρέπει να αδειάσουν τα νησιά και να σταματήσουν να είναι εγκλωβισμένοι σε αυτές τις συνθήκες», είπαν χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, πολλές φορές, τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταφέρθηκαν ανοικτά κατά της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αλλά και κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για το προσφυγικό. «Η Ευρώπη δεν δείχνει αλληλεγγύη. Έχει επενδύσει μόνο σε χρήματα και θα επενδύσει κι άλλα προκειμένου να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. Δεν τους ενδιαφέρει ο ανθρώπινος παράγοντας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεϊζης συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε το προσφυγικό. Οι αριθμοί των προσφύγων όμως είναι διαχειρίσιμοι. Τα χρήματα που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι δεν διαχειρίζονται από την κυβέρνηση. Υπάρχει αδιαφορία και έλλειψη πολιτικής βούλησης».

«Μαύρες τρύπες»

Έτσι ονόμαζε ο κ. Βεϊζης την Μόρια, την ΒΙΑΛ και τα υπόλοιπα κέντρα ταυτοποίησης όπου στοιβάζονται οι πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι από τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του σε αποστολές, είναι από τις πιο θλιβερές αφού εκμηδενίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μάλιστα, όπως υποστήριξαν τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι συνθήκες είναι τέτοιες που εντείνουν προβλήματα ψυχικής υγείας, υπάρχουν κρούσματα βίας, κακοποιήσεις και τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης και της κράτησης των προσφύγων με αυτόν τον τρόπο.

Παρότι στοιχεία για το νησί μας ακόμη δεν υπάρχουν, η κατάσταση στα υπόλοιπα νησιά σε Σάμο και Λέσβο όπως έχει καταγραφεί οδηγεί στο συμπέρασμα πως από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για ψυχική υγεία όσο και τα περιστατικά βίας, τόνισαν οι επικεφαλής της Οργάνωσης.

Τα μέλη των γιατρών χωρίς σύνορα, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς φορείς συναντήθηκαν και με τους κατοίκους του Χαλκειούς και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν όπου τους ζητηθεί κι όπου υπάρχει ανάγκη.

Πηγή: astraparis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου