Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις για περισσότερους αλλά με λιγότερα! Τι θα γίνει με τους νέους γιατρούς

Τρίτη 20 Μάρτιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με λιγότερα χρήματα αναμένεται να συμβληθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στις νέες συμβάσεις που προωθεί το υπουργείο υγείας.

Μπορεί να δημιουργήθηκε επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η οποία θα συζητήσει και θα διαπραγματευθεί τις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι -όπως λένε πηγές του HealthReport.gr– να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συμβάσεις αλλά με λιγότερες αμοιβές.

Έτσι τα χρήματα που θα κατανεμηθούν στους γιατρούς που θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια και για τους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας υποστήριζε ότι μπορούν να εισπράξουν ακόμη και 2000 ευρώ και πλέον το μήνα.


Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να μιλά για τις νέες συμβάσεις ότι υπάρχουν διαθέσιμα 110 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι μόνο 92 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα για επισκέψεις σε γιατρούς. Μάλιστα από αυτά, τα 60 με 67 εκατ. ευρώ είχαν προϋπολογισθεί για τους οικογενειακούς ιατρούς, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr.


Να σημειωθεί ότι το κονδύλι που δινόταν για τους ιδιώτες γιατρούς κάθε χρόνο ώστε να βλέπουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ήταν κοντά στα 110 εκατ. ευρώ για περίπου 12 εκατ. επισκέψεις.
Άνοιγμα στους νέους γιατρούς

Πάντως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να κάνει άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥστους νέους γιατρούς, ανεξάρτητα εάν τα χρήματα που θα κερδίζουν θα είναι περιορισμένα.

Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – είναι να γίνουν οι συμβάσεις ανάλογα με τη γεωγραφική ανάγκη, γεγονός βέβαια που μπορεί να διαμορφώσει και διαφορετικές αποζημιώσεις ανάλογα την περιοχή.


Να σημειωθεί ότι σήμερα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν όσοι γιατροί επιθυμούν και όχι όσοι απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της κάθε περιοχής.

Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχουν νομοί χωρίς βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγους ή παιδιάτρους. Και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Γι αυτό όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, αυτή τη φορά πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι οι συμβάσεις να γίνουν με προαγορά χρόνου επίσκεψης ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού.
Κάτι για το οποίο βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς αυτή τη φορά οι συμβάσεις θα είναι συλλογικές και όχι ατομικές.

6 σχόλια:

  1. Κανενα προβλημα!Ας δωσουν και.....50€!!!Αλλα θα παρουν τον αντιστοιχο χρονο δηλαδη......75 λεπτα τον μηνα! Θριαμβος της Ιδιωτικης Ιατρικης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτελους το Τελος της κρατικης Μαφιας στην Υγεια! Χοντρικα θελουν να δωσουν τα μισα λεφτα σε διπλασιους (και αν!)γιατρους!Αν με τις 2000€ επαιρναν 200,με τα 500€ που θελουν να δωσουν θα παιρνουν 50 επισκεψεις!Οι λοιποι ιδιωτικα!Δικαιο και καιρος να παροτν συμβαση και οσοι νεοι ειναι αρκετα .....ανοητοι για να μεινουν εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι,οτι δωσουν θα παρουν! Ουτε σεντ δωρο στα ΖΩΑ! Οσο για τους νεους,οπως το ακουω ,σιγα μην τολμησουν να ανοιξουν ιατρειο με τις αναμενομενες πενταροδεκαρες!Τα παλια ιατρεια με την ηδη εγκατεστημενη πελατεια ειναι τα μονα που θα επιπλευσουν!

      Διαγραφή
  3. Λιγότερα χρήματα λιγότερος χρόνος ενασχόλησης... Όπως στο Δημόσιο δηλαδή... No problem... όταν υπάρχει το καλύτερο η επιλογή είναι εύκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι να γελας με την επιχειρηματολογια τους περι νεων!Θα κατσει ο νεος ειδικος , θα δωσει μινιμουμ 20-25 χιλιαρικα, για να του δωσουν.....500€(εκει καπου θα κατσει η .....μπιλια μεσοσταθμικα!),οταν 400-500€ ειναι μονο ο.....ΕΦΚΑ!Μονο .....υδροκεφαλος θα ανοιξει ιατρειο!Οι συμβασεις θα πανε σε ηδη υπαρχοντα ιατρεια οπου μαλιστα οι νεοτεροι θα εχουν αμφιβολη βιωσιμοτητα (εξαιρω τους γονους!)!Σε καθε περιπτωση η σταδιακη αποσυρση του χρΕΟΠΥΥ απο την αγορα Υγειας (διοτι περι αυτου προκειται!)την οποια στρεβλωνει ειναι θετικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ιδιωτικά συμβεβλημένα ιατρεία πρέπει να αμείβονται μόνο κατά πράξη και περίπτωση.
    Αν ο κλειστός προϋπολογισμός ξεπεραστεί και δεν γίνεται αλλιώς, τότε πρέπει να συμπληρώνει τις αμοιβές των γιατρών ο ασφαλισμένος.
    Δεν μπορεί να γίνει δημόσια κοινωνική πολιτική υγείας κλέβοντας τους γιατρούς από τις υπηρεσίες τους και απειλώντας την επιβίωσή τους.

    Φυσικά ούτε λόγος για υποχρεωτικό ωράριο και άδεια από τον ΕΟΠΥΥ (που μπορεί να την αρνηθεί) για να λειτουργεί λείψουμε από το ιατρείο ΜΑΣ.

    Όσον αφορά τους νέους γιατρούς ειδικά αυτούς που έχουν ειδικότητες που χρειάζονται ιδιαίτερο εξοπλισμό και μηχανήματα θα τους συνιστούσα να κάνουν κάτι άλλο, γιατί αν περιμένουν να κάνουν απόσβεση από τα λεφτά που ΘΑ τους δίνει ο ΕΟΠΥΥ, θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια εκεί θα βρίσκονται συνέχεια μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή