Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Θολά» κίνητρα για τα γενόσημα


Σπαζοκεφαλιά αποδεικνύεται η θέσπιση των κατάλληλων κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, με την τελευταία κατεύθυνση της Αριστοτέλους να έχει προκαλέσει πονοκεφάλους πριν καλά – καλά επισημοποιηθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για γενόσημα φαρμακαΣε πρώτο επίπεδο, το Υπουργείο Υγείας στρέφεται «στην πηγή», δηλαδή στον ασθενή, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα γενόσημα. Όπως είχε αναφέρει και ο Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής, εξετάζεται μια ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη όταν επιλέγει γενόσημο, τα οποία αναμένεται να έχουν ίδιες τιμές ανά κατηγορία.


Ωστόσο, η στρατηγική φαίνεται πως είναι πιο σύνθετη. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Αριστοτέλους εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης της μείωσης ή μηδενισμού της συμμετοχής των ασθενών που επιλέγουν γενόσημα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό θα αναλάβουν να καλύψουν οι εταιρίες που τα παράγουν. Ως αντάλλαγμα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να εξετάζει την απαλλαγή των εταιριών γενοσήμων από το clawback!

Η εξαίρεση από τη συμμετοχή στην υπέρβαση της δαπάνης αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, στηριζόμενη αφενός στην προστιθέμενη αξία του κλάδου και αφετέρου στη συνεισφορά των γενοσήμων στην εξοικονόμηση. Ο δρόμος, όμως, που φαίνεται να επιλέγει η Αριστοτέλους ενδέχεται να κρύβει παγίδες, όπως προειδοποιούν στελέχη της αγοράς.

Οι «παγίδες»

Το βασικό ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με το ποσό του clawback που αντιστοιχούσε στις εταιρίες των γενοσήμων που θα απαλλαγούν από την καταβολή της υπέρβασης. Το ενδεχόμενο ανακατανομής τους μεταξύ των υπόλοιπων ΚΑΚ προκαλεί «εφιάλτες» στις φαρμακευτικές εταιρίες των πρωτοτύπων, στελέχη των οποίων κάνουν λόγο για άδικο και προβληματικό μέτρο.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για νομικά κενά και προβλήματα αν ένα τέτοιο κίνητρο θεσπιστεί. Αν η συζήτηση αφορά και στη συνεισφορά στην εξοικονόμηση των οικονομικότερων θεραπειών, τι θα ισχύσει για οff patent φάρμακα, που δεν έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση από τα γενόσημα τους; Επιπροσθέτως, τι θα γίνει αν μια εταιρεία αποφασίσει να μειώσει την τιμή του off patent σκευάσματος στο ίδιο επίπεδο με το γενόσημο του;

Το θέμα δεν έχει φιξαριστεί ούτε έχει τεθεί επισήμως, αλλά το ενδεχόμενο και μόνο προκαλεί «τρικυμία» στις εταιρίες. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) φέρεται να έχει στείλει επιστολή στην Αριστοτέλους για το θέμα, σχεδιάζοντας πιθανές αντίδρασης αν τελικά η συνταγή αυτή επιλεγεί.

Πάντως, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι η επανεξιολόγηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, επανεξετάζοντας όρια και μίγμα, μετά την εξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τόσο τα κίνητρα για τη βελτίωση της διείσδυσης των γενοσήμων όσο και η διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να λάβουν τη σφραγίδα έγκρισης των θεσμών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου