Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Έρχονται αλλαγές στα γενόσημα φάρμακα



Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη - Capital

Μηδενική ή έστω μειωμένη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους που θα επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων σκευασμάτων (που προστατεύονται από πατέντα και κατά βάση είναι ακριβότερα σε σύγκριση με τα γενόσημα), εξετάζει εκ νέου το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα μερίδιά τους στην αγορά και κατ’ επέκταση να πετύχει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η πρόταση έχει τεθεί υπόψη των Θεσμών και της φαρμακοβιομηχανίας, της οποίας η κύρια παραγωγική δραστηριότητα βασίζεται στα γενόσημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους για να διευρύνει τη διείσδυση των γενοσήμων. Όπως πρόσφατα είχε μεταδώσει το Capital.gr,έχει προταθεί μεταξύ άλλων η παροχή κινήτρων προς τους γιατρούς αλλά και προς τους φαρμακοποιούς, που για τους τελευταίους μεταφράζονται σε υψηλότερα ποσοστά κέρδους ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων που θα πραγματοποιούν.

Εντούτοις, παρά τις διαρκείς επισημάνσεις των Θεσμών, καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει από το υπουργείο, με αποτέλεσμα σήμερα τα μερίδια των γενοσήμων σε όγκο να υπολογίζονται σε περίπου 23- 26%, ενώ βάσει αξίας αποτελούν το 20% των φαρμάκων που διακινούνται συνολικά στη χώρα. 

Στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναφερόταν πως ο όγκος των γενοσήμων θα πρέπει φτάσει στο 40% μέσα στο 2018, στόχος που χαρακτηρίζεται "ανέφικτος" από στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς με βάση το ισχύον περιβάλλον, αλλά και τη συνταγογράφηση εκ μέρους των γιατρών. Όπως εξηγούν, οι ασφαλισμένοι τελικά, φτάνοντας στο φαρμακείο, τείνουν να μην επιλέγουν γενόσημα, αλλά κάποιο πρωτότυπο φάρμακο με βάση τη δραστική ουσία που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουν τη διαφορά.

Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα θα περιόριζε και το γενικότερο μέσο όρο της συμμετοχής στα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ανέρχεται στο 25% του συνολικού κόστους αγοράς φαρμάκου και προσεγγίζει το 30%, αν συνυπολογιστεί το 1 ευρώ ανά συνταγή και η διαφορά ασφαλιστικής- λιανικής τιμής.

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν σε μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, ώστε να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου. Σύμφωνα με στελέχη από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, την περίοδο μεταξύ 2009 και 2016 οι τιμές τους μειώθηκαν κατά 67%. Οι αντίστοιχες μειώσεις που δέχτηκαν τα on patent (πρωτότυπα σκευάσματα) ήταν 33%. Προσθέτουν δε ότι στα τελευταία Δελτία Τιμών η μέση μείωση των παλαιών οικονομικών φαρμάκων έφτανε το 12%. Παρόλα αυτά, η δημόσια δαπάνη για φάρμακα (που προέρχεται από τις πωλήσεις των φαρμακείων) παρουσιάζει κάθε χρόνο και υψηλότερες υπερβάσεις: μόνο πέρσι το επιπλέον κόστος για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 470 εκατ. ευρώ,όταν το κλειστό κονδύλι για το φάρμακο ήταν 1,94 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου