Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ στις… επάλξεις για επικουρικούς και μισθολόγιο

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Τα ζητήματα των επικουρικών γιατρών αλλά και το θέμα που προέκυψε με την υπέρ των γιατρών απόφαση του ΣτΕ γα τις μειώσεις στο μισθολόγιό τους, έχει θέσει σε κατάσταση αναμονής και εγρήγορσης τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις...

ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ έχουν προγραμματίσει:

1. Κινητοποίηση επικουρικών στις 14 Μάρτη-18:00 υπουργείο Υγείας:

Τις μέρες που μείνανε να δουλέψουμε με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας- επισυνάπτεται- για την πετυχημένη η συγκέντρωση στις 14 Μάρτη, 18:00 στο Υπουργείο Υγείας. Να καλέσουμε επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες συναδέλφους, γιατρούς και μη. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση τα εξής σωματεία: Αγ.Όλγα, Αγιος Σάββας, Ασκληπιείο, Αττικό, Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Νίκαια, Θριάσιο, ΚΑΤ, Έλενα Βενιζέλου. Επίσης συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε στο στήσιμο επιτροπών αγώνα επικουρικών-ΟΑΕΔιτων ανά νοσοκομείο όλο το επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής έχουν φτιαχτεί σε ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ, ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΝΚΑΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Προσοχή!!! Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε μία εξέλιξη που δείχνει ότι μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις, μικρές όταν πιέζουμε και αγωνιζόμαστε. Με τροπολογία της η κυβέρνηση απέσυρε από το ενδεχόμενο της "ξαφνικής απόλυσης" όλους τους επικουρικούς ΜΗ γιατρούς ακυρώνοντας το άρθρο από το νόμο Παυλόπουλου που επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο. Βέβαια και αυτοί συνεχίζουν να κινδυνεύουν με απόλυση στο τέλος της χρονιάς. Για τους γιατρούς δεν αλλάζει κάτι. Δεν εφησυχαζόμαστε.

2. Αποφάσεις ΣτΕ και περαιτέρω κινήσεις για ιατρικό μισθολόγιο:

Δείτε εδώ την απόφαση της ΟΕΝΓΕ:

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΕΝΓΕ

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ενημέρωση - πρόταση της ΟΕΝΓΕ προς τις Ενώσεις - μέλη της είναι:

Να καλέσουν τους/τις συναδέλφους να καταθέσουν όλοι/όλες τις δύο (2) σχετικές δηλώσεις στα πρωτόκολλα των Νοσοκομείων τους (επισυνάπτονται οι 2 φόρμες και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ ενημερώνει τις Ενώσεις- μέλη της πως εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

α) Η ΟΕΝΓΕ ενημερώνει πως θα προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απαιτώντας τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας με το σκέλος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, και την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν τις επιβληθείσες περικοπές.

β) Αμέσως μετά τη συνάντηση θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που έχουμε στην φαρέτρα συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένδικων μέσων. Σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία αρνηθεί το αίτημά μας για άμεση επαναφορά των μισθών, η ΟΕΝΓΕ θα καλέσει τις Ενώσεις σε συντονισμό για σχετική δικαστική διεκδίκηση.

γ) Σε κάθε περίπτωση, αν η πολιτική ηγεσία δεν ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου 29/3/18 η Εκτελεστική Γραμματεία θα προτείνει την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας και πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

4. Όσον αφορά τα αναδρομικά, για να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, η ΟΕΝΓΕ συνιστά στις Ενώσεις - μέλη της, να συντονίσουν ατομικές προσφυγές όλων των γιατρών ανά Νοσοκομείο και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο προς τα πολιτικά δικαστήρια για τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς, όσο και προς τα διοικητικά Πρωτοδικεία για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.
Και της ΕΙΝΑΠ:

Σας ενημερώνουμε ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 431/2018 απόφασή της, έκρινε ότι οι διατάξεις της περίπτωσης 27 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, ως και της οικ.2/83408/022/14.11.2012 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών είναι αντισυνταγματικές και για το λόγο αυτό δεν εφαρμόζονται. Κρίθηκε, δηλαδή, ότι η περικοπή – μείωση των αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ δεν ήταν και συνεχίζει να μην είναι νόμιμη.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι η κατακλείδα της απόφασης είναι τα αποτελέσματά της για τους ιατρούς, που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, να ισχύουν από τη δημοσίευσή της (26.2.2018). Η κρίση αυτή δικαιολογείται με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, την γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους. Όμως, η ανάλογη κρίση δεν υπάρχει στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μείωση των αποδοχών των ενστόλων.

Η κρίση αυτή είναι αντίθετη και με την παγιωμένη νομολογία του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία γίνεται δεκτό ότι εντός ευλόγου χρόνου μπορεί να εισαχθούν στα δικαστήρια όμοιες υποθέσεις. Όμοιες, δηλαδή, μ’ εκείνες που κρίθηκε ότι οι σχετικές διατάξεις, στις οποίες εδράζονται, είναι αντισυνταγματικές.

Για το ζήτημα που προκλήθηκε με την απόφαση του ΣτΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ι.Ν.Α.Π θα ασχοληθεί σε ειδική συνεδρίαση.

Καλούνται τα μέλη να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο στο σωματείο μας, να είμαστε δυνατοί και αποφασιστικοί για τους αγώνες που ίσως χρειαστεί να δοθούν. Μην αποκλίνετε από τις οδηγίες του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ, το οποίο υπεύθυνα θα σας ενημερώνει.
Για επίθεση Ρουβίκωνα σε γιατρό στο Μεταξά. Απόφαση ΕΙΝΑΠ:

Την πρώτη Μάρτη, ομάδα περίπου 20 ατόμων που, κατά δήλωσή τους, ανήκουν στην αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, εισέβαλαν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ και επιτέθηκαν λεκτικά σε γιατρό του νοσοκομείου, κατηγορώντας τον για χρηματισμό. Από την πληροφόρηση που έχει η ΕΙΝΑΠ, ο συγκεκριμένος συνάδελφος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ επί σειρά ετών, με ανιδιοτέλεια και επιστημονική αξιοπρέπεια. Είναι κατά κοινή ομολογία ανάργυρος. Τα παραπάνω συνομολογούνται και στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου του.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι στεκόμαστε απέναντι στους κάθε λογής φακελάκηδες, που πλουτίζουν σε βάρος των ασθενών. Δεν είμαστε συνάδελφοι μ ’αυτούς, δεν τους υπερασπιζόμαστε, καλούμε τους ασθενείς να μην ενδίδουν στις πιέσεις, να τους καταγγέλλουν.

Τα γεγονότα όμως στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ μας προβληματίζουν σοβαρά. Θεωρούμε ότι ο δρόμος της αυτοδικίας που έχει επιλέξει η συγκεκριμένη συλλογικότητα είναι ολισθηρός και επικίνδυνος, ιδιαίτερα όταν «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», χωρίς ενδοιασμούς, ενοχές, ή συγγνώμες.

Καλούμε τους πολίτες να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στον χρηματισμό και τη διαφθορά.

Επικουρικοί στο "Αλεξάνδρα"

Καταγγελία σε πρόεδρο σωματείου Αλεξάνδρα η οποία προσπάθησε να διαλύσει συνέλευση επικουρικών στο νοσοκομείο της. Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της συνέλευσης των επικουρικών, την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην οποία ανήκει η πρόεδρος (Αλεξανδρινό) για το περιστατικό και την ανακοίνωση της παράταξης μας στο νοσοκομείο. Να πάρουμε αποφάσεις καταγγελίας και από τα άλλα σωματεία. Μέχρι στιγμής έχουν πάρει Αττικό, Έλενα, Ευαγγελισμός και η ΕΙΝΑΠ. 

Στις 20 Μάρτη προχωράμε σε συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ. Επισυνάπτεται ανακοίνωση. Εδώ: http://www.einap.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου