Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Εκτός στόχου με το... καλημέρα το φάρμακο



Κακή αρχή για ακόμη μια χρονιά κάνει ο προϋπολογισμός του φαρμάκου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις επιχειρήσεις του κλάδου που αναφέρουν πως οι δαπάνες είναι πλέον αδύνατο να ελεγχθούν με τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τον Ιανουάριο το claw back- δηλαδή ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής από τις εταιρείες του χώρου, όταν οι δαπάνες ξεπερνούν το πλαφόν του προϋπολογισμού- ανήλθε στα 53,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 17,4 εκατ. περισσότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017.

"Είναι προφανές ότι κανένας μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα”, σημειώνει ο ΣΦΕΕ στο ψήφισμα που εξέδωσε με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση κατά την οποία διεξήχθησαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου. 

Όπως εξηγούν επιχειρηματίες από την αγορά του φαρμάκου, το claw back του 2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ (όταν κατά την τελευταία επικοινωνία που είχαν με τον ΕΟΠΥΥ η εκτίμηση ήταν στα 460 εκατ.), ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate, δηλαδή οι αναγκαστικές εκπτώσεις στις οποίες προχωρούν οι φαρμακευτικές, ανήλθε στα 415 εκατ. ευρώ για τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ.

Το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών μεταφράζεται σήμερα σε 1,22 δισ. ευρώ. Πέρσι, πέρα από το επιπλέον κόστος για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που εκτοξεύτηκε στα 902 εκατ. ευρώ (claw back και rebate), ακόμη 320 εκατ. ευρώ ήταν η υπέρβαση για τα νοσοκομεία (ΕΣΥ, νοσοκομείο Παπαγεωργίου και φάρμακα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία). 

Φέτος το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 1,95 δισ. ευρώ (ίδιο με τη διετία 2016-2017). Οι εταιρείες ζητούν άμεση αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ ή θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια, αλλά και αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. 

Ο ΣΦΕΕ, στο ψήφισμα μετά το πέρας της γενικής συνέλευση, στέλνει μήνυμα προς την Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως για "να αναστραφεί η πορεία παρακμής και διάλυσης της δημόσιας Υγείας απαιτείται ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο δράσης, που να διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων) σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, την προώθηση των κλινικών ερευνών σε ένα πρόσφορο περιβάλλον που σέβεται κι ανταμείβει την καινοτομία, αλλά και τη διαμόρφωση σταθερών και προβλέψιμων συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών με τις διεθνείς εταιρίες.

Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη διαφάνεια και να μπορεί να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης του επιπέδου των πολιτών της χώρας”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου