Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Επί τάπητος οι συμβάσεις των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία


Healthmag.gr

Συναντήσεις του υπουργού Υγείας με ΠΙΣ και ΕΙΝΑΠ για συμβάσεις στην ΠΦΥ και τα νοσοκομεία, αντίστοιχα

Ομάδα Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ θα δημιουργηθεί προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι της συλλογικής σύμβασης των γιατρών ειδικοτήτων με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςκαι η διοίκηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στη διάρκεια συνάντησης που έγινε το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας και τη συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ για τους γιατρούς ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο αν. γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ο υπουργός πρότεινε να συγκροτηθεί μια Ομάδα Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο τη διαμόρφωση των όρων της συλλογικής σύμβασης και παρουσίασε το πλαίσιο για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με βασικές παραμέτρους την ορθολογικότερη αξιοποίηση κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συμβληθούν χωρίς να υπάρξει κανένας αποκλεισμός, τη διευκόλυνση της εισόδου νέων γιατρών στο σύστημα και τη συνεκτίμηση της χωρητικότητας του ΕΣΥ για τον προσδιορισμό των απαραίτητων επισκέψεων. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε ότι αφορά τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, οι συμβάσεις των νοσοκομειακών γιατρών θα συζητηθούν μεταξύ του υπουργείου και της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για το ειδικό μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, θα γίνει επίσης αναφορά και σε θέματα στελέχωσης του ΕΣΥ (προσλήψεις, επικουρικοί γιατροί κλπ).

Με αφορμή τη συνάντηση της Δευτέρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρώνζητεί την άμεση αποκατάσταση του μισθολογίου των Νοσοκομειακών / Πανεπιστημιακών Ιατρών βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠ καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία (Υγείας και Οικονομικών) σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να δρομολογήσουν άμεσα την αποκατάσταση του μισθολογίου των Νοσοκομειακών / Πανεπιστημιακών ιατρών, βάσει των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες έκριναναντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις των γιατρών του δημόσιου τομέα που επιβλήθηκαν το 2012. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στηρίζει τον αγώνα των νοσοκομειακών ιατρών που με φιλότιμο και αυταπάρνηση, συμβάλλουν ενεργά στην εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και τους συμπαραστέκεται στη διεκδίκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους. 

Η προειδοποίηση του Συλλόγου για την ένδεια των ειδικευόμενων ιατρών στα Νοσοκομεία με τις δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία των τμημάτων τους επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις ολοφάνερες πλέον δυσλειτουργίες όπως για παράδειγμα του Παθολογανατομικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. 

Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού αποτελούν επιτακτική και επείγουσα ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων των Νοσοκομειακών μονάδων.

4 σχόλια:

  1. Ο Βαρδαρος δεν διωκεται;Γιατι δεν παραιτειται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περιεργο δεν ειναι η μη παραιτηση του Βαρδαηλιθιου!Αλλα η σιωπη της κατα τα αλλα λαλιστατης ΝΔ!

      Διαγραφή
  2. Τι εννοει ο Ξανθοηλιθιος να.....συνυπολογιστει η χωρητικοτητα του ΕΣΥ? Το ΕΣΥ ειτε κανει 2βαθμια περιθαλψη ειτε δεν εχει ειδικους στα ΚΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να υποθεσουμε οτι ο Βλασταρακος απλα.....ακουγε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή