Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Τα πάνω κάτω στις επιστημονικές εταιρείες φέρνει νομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Όλες οι αλλαγές

Τρίτη 27 Μάρτιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αλλάζουν όλα στις επιστημονικές εταιρείες με νομοσχέδιο που φέρνει άμεσα στη βουλή το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο– όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr– αλλάζει πλήρως τον «χάρτη» των επιστημονικών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και μέσω των αλλαγών αυτών τροποποιούνται και οι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια αλλά και την εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Οι σημερινές επιστημονικές εταιρείες μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ) και θα παραμείνουν συνολικά 45. Πρόκειται ουσιαστικά για τις 45 εταιρείες που αντικατοπτρίζουν τις ειδικότητες κορμού.

Οι επιστημονικές εταιρείες που γίνονται «Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ)», θα εντάξουν στους κόλπους τους όλες τις μικρότερες ενώσεις και εταιρείες, που είχαν ξεφυτρώσει κατά εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να φθάσουν ακόμη και τις 1300, με βάση τις καταγραφές του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Για την ένταξη βέβαια των μικρών εταιρειών στις ΕΙΚ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, θα προηγείται πιστοποίησή τους αλλά και αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥπου θα δημιουργηθεί άμεσα.

«Μέλος κάθε ΕΙΚ μπορεί να είναι ιατρός με τον αντίστοιχο τίτλο ειδικότητας ή εξειδίκευσης που διαμένει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό« σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο. Σημείο βέβαια που προκαλεί την αμφισβήτηση της επιστημονικής κοινότητας, καθώς θεωρείται επιβεβλημένο να είναι όλοι οι γιατροίυποχρεωτικά μέλη στην ΕΙΚ με βάση την ειδικότητα στην οποία ανήκουν.

Στο πλαίσιο αυτό με βάση το νομοσχέδιο, κάθε μικρότερη επιστημονική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι δύο επιστημονικές εκδηλώσεις (τύπου συνέδρια) κάθε χρόνο. Συνέδρια όμως θα μπορούν να οργανώνουν και οι Επιστημονικές Εταιρείες Κορμού με Γεωγραφικό Προσδιορισμό που θα δημιουργηθούν. Θα έχουν επίσης δικαίωμα να πραγματοποιούν μέχρι δύο συνέδρια το χρόνο.

Οι εταιρείες με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορούν να είναι έως 3 για κάθε Ειδικότητα/Εξειδίκευση και θα επικυρώνονται από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ: Βορείου Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Νοτίου Ελλάδος, ενώ θα διατηρούν αυτονομία από τις ΕΙΚ, λένε οι πηγές του HealthReport.gr.

Οι αλλαγές πάντως στις επιστημονικές εταιρείες θα αλλάξουν πλήρως και τον χάρτη των συνεδρίων τα οποία θα περιορισθούν σημαντικά. Δείτε ΕΔΩ τι θα αλλάξει στα συνέδρια: «Πως θα «κουρευτούν» τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, έχει πάρει ήδη στα χέρια της το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το ΚΕΣΥ μετά από διαβούλευση με τις υπάρχουσες επιστημονικές εταιρείες, αλλά και έπειτα από μελέτη σε ειδικές ομάδες εργασίας που είχαν δημιουργηθεί.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει σύντομα το δρόμο για τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου