Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις

Οι γιατροί τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους δεν επιτρέπουν την πληρωμή ασφαλίστρων και πολύ περισσότερο αποζημιώσεων.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Στους γιατρούς θα καταλογίζονται οι αποζημιώσεις που κερδίζουν δικαστικά ασθενείς σε βάρος δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό “βαριάς αμέλειας”, θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Η εγκύκλιος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι εκτιμούν πως θα πέσουν θύματα προσφυγών από εξειδικευμένα σε ιατρικά λάθη δικηγορικά γραφεία.

Η παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, εκτιμά πως αναμένεται καταιγίδα αγωγών και μηνύσεων:

“Κάθε τέτοιο δικηγορικό γραφείο πάντοτε σέρνει τον γιατρό στα ποινικά δικαστήρια, ώστε αυτός/αυτή να καταδικαστεί πρώτα ποινικά και έτσι να ‘κερδηθεί’ κατόπιν η αγωγή χρηματικής αποζημίωσης στο αστικό δικαστήριο”.

Οι γιατροί θεωρούν πως ανοίγει παράλληλα η “όρεξη” των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονται να γνωρίζουν την εξέλιξη εδώ και μήνες:

“Ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο βομβαρδίζουν τους γιατρούς ΕΣΥ με διαφημιστικές προσφορές για ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής νομικής ευθύνης”, αναφέρει το προεδρείο της ΑΡΣΙ, για να σημειώσει:

“Είναι σαφές πως στο άμεσο μέλλον, μόλις γενικευτεί αυτό το καθεστώς, η κατάσταση θα διαμορφωθεί ‘όπως Αμερική’: το ύψος των ασφαλίστρων θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ειδικότητα, την κίνηση του κάθε νοσοκομείου, την κίνηση του κάθε τμήματος”.

Φακελάκια

Οι γιατροί τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους δεν επιτρέπουν την πληρωμή ασφαλίστρων και πολύ περισσότερο αποζημιώσεων.

Ο διευθυντής του ΕΣΥ – εξηγούν – με 20 και πλέον έτη προϋπηρεσίας, λαμβάνει μηνιαίως 1.700 ευρώ:

“Οι έντιμοι μαχόμενοι γιατροί του ΕΣΥ ωθούνται είτε να παραιτηθούν ή να γίνουν επίορκοι φακελάκηδες μιζαδόροι ή να αποδεχτούν τα ‘νόμιμα’ φακελάκια από την τσέπη των ασθενών (απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία)”…

Απαιτούν από τους υπουργούς Υγείας να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα και να ανακοινώσουν αν και σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν.

Εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, πως ο καταλογισμός του προστίμου στον υπάλληλο γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

Όταν με την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης δημιουργείται επιβάρυνση του προϋπολογισμού είτε φορέα του Δημοσίου.

Με τη δικαστική απόφαση προκαλείται επιβάρυνση, σε βάρος του προϋπολογισμού των φορέων του Δημοσίου και το σχετικό επιδικασθέν ποσό έχει καταβληθεί στον αντίδικο.

Το μέτρο δεν αφορά εκτέλεση καταψηφιστικής απόφασης, η οποία κατέστη τελεσίδικη και ως εκ τούτου εκτελεστή συνεπεία απώλειας των προβλεπόμενων τακτικών ένδικων μέσων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου