Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Νέα στοιχεία στη βουλή για τις προμήθειες φαρμάκων και εμβολίων – Το πόρισμα των ελεγκτών!



Νέα στοιχεία στα οποία περιλαμβάνεται πόρισμα των ελεγκτών υγείας στάλθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή σχετικά με την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και των αντι-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011.

Newsit.gr

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενέργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο 2017, σύμφωνα με την οποία είχαν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντί-ικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΥΥΠ η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντί-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο 2017, με την οποία είχαν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντί-ικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ. Η εισαγγελέας έδωσε εντολή στο σώμα ελεγκτών υγείας (ΣΕΥΥΠ) προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση και να ελεχθεί η καταγγελία. Στη σχετική έκθεση του ΣΕΥΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντί-ικών σκευασμάτων. Η έκθεση μάλιστα αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προυπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Παράλληλα σύμφωνα με το πόρισμα δεν προβλέφθηκε η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.

Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας. Επιπλέον, ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους.

Η επίμαχη δικογραφία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Εισαγγελία Διαφθοράς να ανασύρει από το αρχείο κι άλλη δικογραφία, που αφορούσε την προμήθεια αντί-ικών φαρμάκων αλλά και των αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου. Ως εκ τούτου η δικογραφία απεστάλη στη βουλή, αμελλητι, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου