Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Barroca: Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την κρίση - Η Ευρώπη θέλει κοινές λύσεις για την υγεία



Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική ή μοναδική «συνταγή» για να ξεπεραστεί μια τόσο μεγάλη κρίση όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 
- Onmed

Η λιτότητα εφαρμόστηκε σε όλες τις περιπτώσεις - αλλά με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική εστίαση, σε διαφορετικούς τόνους. Στην Ελλάδα έπρεπε να περάσουμε από όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας, οδηγώντας σε τεράστια ανεργία και μεγαλύτερες ανισότητες - και δίνοντας πολύ δύσκολους καιρούς στην ελληνική κοινωνία. Και ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα…

Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων στο onmed ο επικεφαλής της Bayer HellasΠορτογάλος Joao Barroca. Στην εκ βαθέων συνέντευξή του, ο συνομιλητής μας μιλάει για τα επιχειρηματικά σχέδια της Bayer στην ελληνική αγορά, για την σημαντική συμμαχία με τη Monsanto, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αλλάζει τα δεδομένα για την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες, για την στρατηγική συνεργασία με την Αμερικάνικη εταιρία βιοτεχνολογίας Loxo και τι νέο θεραπευτικά κομίζει στον τομέα του καρκίνου, για την παρατεταμένη ύφεση, για το τι μας δίδαξαν οι Μνημονιακές πολιτικές, για τα δύο πρωτοπόρα διεθνή προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά και την εμπειρία της δικής του (Πορτογαλικής) μνημονιακής κατάστασης και πώς η Μεσογειακή χώρα, κατάφερε τελικά να σηκώσει κεφάλι και να περάσει στην ανάπτυξη..

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

1) Δώστε μας ένα στίγμα για το που εκτιμάτε ότι βρίσκεται σήμερα η φαρμακευτική αγορά, μετά από 8 σχεδόν χρόνια Μνημονιακών παρεμβάσεων, μειώσεων στις τιμές και γενικότερης συρρίκνωσης του κλάδου.

Για τα έτη 2010-2017, οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησε σε βαθιά και συνεχή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο επηρέασε και τον τομέα του φαρμάκου. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, τα τελευταία χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 32,4%. Και αυτός ο εξορθολογισμός επικεντρώθηκε κυρίως στον φαρμακευτικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει μόνο το 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία, αφήνοντας το υπόλοιπο 85% σχεδόν αμετάβλητο. Πράγματι, οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μειώθηκαν κατά 62%. Εν τω μεταξύ, οι ανάγκες των ασθενών (συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, των προσφύγων και των μεταναστών) έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Όσο αφορά στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια αυτή διαμορφώθηκε στα € 1,945 δισ., ενώ η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία διατηρήθηκε στα € 530 εκατ. Αυτά τα ποσά σαφώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, γεγονός που αναγνωρίζει και η ίδια η πολιτική ηγεσία.

Ωστόσο, η δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια δεν έχει επηρεάσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) και επιστροφών (clawbacks), έχουν απορροφήσει τις περικοπές των δημόσιων δαπανών. Έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν σήμερα τον κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, καλύπτοντας το ένα τρίτο των φαρμακευτικών δαπανών: μόνο το 2017, οι φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το κράτος, ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το υψηλότερο ποσοστό από όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

2) Τι μας δίδαξε το Μνημόνιο και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι κρατάτε και με ποια δεδομένα προχωράτε ως Bayer;

Η περίοδος του Μνημονίου ήταν δύσκολη και διδακτική για όλους μας. Όπως γνωρίζετε, κατάγομαι από την Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα, και σας διαβεβαιώ ότι καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο την βαρύτητα αυτής της περιόδου. Το πιο σημαντικό δίδαγμα για εμένα είναι πως τα ευρωπαϊκά προβλήματα μπορούν μόνο να λυθούν με κοινές λύσεις που διασφαλίζουν την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Και είμαι υπερήφανος που εργάζομαι για την Bayer, μια εταιρεία που, κατά τη διάρκεια των ετών, εξελίσσεται συστηματικά στην ανακάλυψη, έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση νέων, καινοτόμων και καλύτερων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων! Ως παγκόσμια εταιρεία, έχουμε την ευθύνη και τη δέσμευση να λειτουργούμε με βάση τα υψηλότερα standards που θεσπίζει η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, U.N. Global Compact, και με βάση σαφώς καθορισμένες αξίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ασφάλεια ως βασική μας προτεραιότητα. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.Κρατάμε πάντα ενήμερους τους πελάτες μας και τους καταναλωτές, για την ασφαλή χρήση των προϊόντων μας. Υποστηρίζουμε μια κουλτούρα δίκαιης μεταχείρισης και θεμιτού ανταγωνισμού. Συμμορφωνόμαστε αυστηρά με το νόμο και λειτουργούμε σύμφωνα με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα.

3) Τι σχεδιάζετε για το προσεχές διάστημα, σε ποια σημεία επικεντρώνετε την στρατηγική σας;

Όπως γνωρίζετε, είμαστε στο τελικό στάδιο της επικείμενης εξαγοράς της Monsanto.Κάναμε μεγάλα βήματα προς αυτό τον σκοπό και αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο στην εκτέλεση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Για να ξεπεραστούν οι παγκόσμιες γεωργικές προκλήσεις, πρέπει να καινοτομήσουμε και να αναπτύξουμε νέα προϊόντα ταχύτερα. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τη Monsanto, θα προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή προστασία και τεχνολογία των καλλιεργειών. Θα αυξήσουμε την ταχύτητα της καινοτομίας, φέρνοντας στην αγορά πιο γρήγορα νέα αγροτικά εργαλεία. Αυτό σημαίνει ταχύτερες λύσεις και υψηλότερα κέρδη για τους αγρότες.

Αν και για την φετινή χρονιά, ο κλάδος της γεωργίας φαίνεται να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, η εταιρία μας συνεχίζει να επενδύει σθεναρά στην έρευνα και ανάπτυξη στον Τομέα Φαρμάκων. Η ογκολογία αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς εστίασης της Bayer. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία μας με την Αμερικάνικη εταιρία βιοτεχνολογίας Loxo, επιφέροντας τους πρώτους καρπούς. Έτσι, μέσα από τις επιτυχίες των ερευνητών της Bayer, αλλά και μέσα από στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες, στοχεύουμε στην περαιτέρω εξέλιξη του χαρτοφυλακίου μας σε σχέση με την καταπολέμηση του καρκίνου.

Και το 2018, συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία στο χώρο της καρδιολογίας, με το νεότερο από του στόματος αντιπηκτικό της εταιρίας στην πρόληψη των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και αναμένουμε τις σχετικές εγκρίσεις για μία νεότερη ένδειξη, που θα ωφελήσει ουσιαστικά ακόμη περισσότερους ασθενείς με περιφερική ή στεφανιαία αρτηριοπάθεια. Επίσης, η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και της διαβητικής νεφροπάθειας είναι δύο θεραπευτικές κατηγορίες στην καρδιολογία που εστιάζεται επιπλέον η έρευνα και η ανάπτυξη της Bayer.

Τέλος, διευρύνουμε το ερευνητικό μας πρόγραμμα στην οφθαλμολογία, ώστε να ανακαλύψουμε περισσότερες ενδείξεις και εναλλακτικές θεραπείες για τους ασθενείς που πάσχουν από απώλεια όρασης, λόγω διαταραχών του αμφιβληστροειδούς.

4) Θα ήθελα να σας ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά, πώς βλέπει η μητρική Bayer την ελληνική θυγατρική και γενικότερα το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον;

Η Bayer βρίσκεται στην Ελλάδα για περισσότερα από 60 χρόνια. Είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και παραμένουμε απολύτως αφοσιωμένοι στην ελληνική κοινωνία: πρέπει να μείνουμε! Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία μας έχει απολαύσει την εμπιστοσύνη της μητρικής εταιρείας και η Bayer Hellas αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης της Bayer! Και βέβαια φιλοδοξούμε σε ένα σταθερό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την ήδη υπάρχουσα δυναμική στην Ευρώπη προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης.

5) Πώς βλέπετε την ελληνική αγορά μετά από 10 σχεδόν χρόνια Μνημονιακών παρεμβάσεων καθώς και οι Πορτογάλοι πέρασαν από τη βάσανο των Μνημονίων και κατάφεραν να ορθοποδήσουν σύντομα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική ή μοναδική «συνταγή» για να ξεπεραστεί μια τόσο μεγάλη κρίση όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αν και χρησιμοποιούμε πάντα τον όρο «κρίση», η προέλευσή της δεν ήταν η ίδια για όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης - έτσι, κάθε χώρα έπρεπε να βρει το δικό της τρόπο για έξοδο από την κρίση. Η λιτότητα εφαρμόστηκε σε όλες τις περιπτώσεις - αλλά με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική εστίαση, σε διαφορετικούς τόνους . Σε ορισμένες περιπτώσεις, εστιάστηκε στην μείωση του κόστους (προϊόντα, υπηρεσίες), σε άλλες περιπτώσεις στη μείωση των μισθών ή / και συντάξεων αυξάνοντας τους φόρους, σε άλλες κυρίως εξυγιαίνοντας τον τραπεζικό τομέα. Στην Ελλάδα έπρεπε να περάσουμε από όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας, οδηγώντας σε τεράστια ανεργία και μεγαλύτερες ανισότητες - και δίνοντας πολύ δύσκολους καιρούς στην ελληνική κοινωνία. Και ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα…

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η Bayer Hellas παραμένει αφοσιωμένη στην ελληνική κοινωνία! Σήμερα στην εταιρία μας απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, πολλοί δε από αυτούς απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η ευημερία τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και με συνεχείς επενδύσεις στην ανάπτυξή τους, ώστε να ενισχύουμε τις ικανότητές τους και να προετοιμάσουμε την εταιρεία για τις μελλοντικές προκλήσεις. Έχουμε σημαντικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη(συγκεκριμένα μέσω διεθνών κλινικών δοκιμών) και προσπαθούμε να καθιερώσουμε πρωτόκολλα με πανεπιστήμια ή / και συλλόγους φοιτητών, έτσι ώστε να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην εκπαίδευση της χώρας.

6) Στο τελευταίο Annual Pharmaceutical Media Day (τον περασμένο Δεκέμβριο), οι επικεφαλής της εταιρείας, αναφέρθηκαν στα 50 και πλέον επενδυτικά projects τα οποία βρίσκονται σε ανάπτυξη για κάλυψη σημαντικών θεραπευτικών σκοπών και τα οποία απαντούν στις σύγχρονες ιατρικές προκλήσεις. Θα θέλατε να μας καταθέσετε και την δική σας άποψη για το πλούσιο αυτό χαρτοφυλάκιο και πως αποτυπώνεται στην ελληνική πραγματικότητα;

Η Bayer κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειές μας για να κάνει διαθέσιμα καινοτόμα φάρμακα και λύσεις στην Ελλάδα. Νωρίτερα αναφέρθηκα στο πλάνο έρευνας και ανάπτυξης για το εγγύς μέλλον. Η Bayer όμως δεν σταματά εδώ. Έχοντας βαθιά γνώση των διεργασιών που συμβαίνουν σε μοριακό επίπεδο, θέλουμε να ενισχύσουμε τα προϊόντα μας, με υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Έτσι, για να απαντήσουμε στις σύγχρονες ιατρικές προκλήσεις, εφαρμόζουμε μια στρατηγική ανοικτής καινοτομίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα δύο πρωτοπόρα διεθνή προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας που έχουμε εισάγει και απευθύνονται σε Έλληνες επιστήμονες/τεχνολόγους, επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο διαγωνισμός ρομποτικής Grants4Tech και η ανοιχτή πρωτοβουλία καινοτομίας Grants4Apps αποτελούν δύο νέα ειδικά προγράμματα του γερμανικού κολοσσού τα οποία επιστρατεύουν την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία της βιοεπιστήμης. Μέσα από τα προγράμματα αυτά, η Bayer επιζητά την εξειδίκευση στην τεχνολογία, ώστε να ενισχύσει και να εξελίξει την παραγωγική διαδικασία, να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αλλά και να εξασφαλίζει την ορθή χρήση των προϊόντων της. Έτσι, κοιτούμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου