Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

3.220 ευρώ (καθαρά) ο μισθός νεοδιοριζόμενου γιατρού στη Ρουμανία!


«Και μόνο που ανακοινώσαμε το 2017 ότι θα αυξήσουμε σημαντικά τους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών μας, η μετανάστευση των γιατρών μειώθηκε κατά 40%. Σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεσή μας: Αύριο, 01.03.2018, οι νεοδιορισθέντες γιατροί θα δουν πως θα εισπράξουν μισθό μετά φόρων 15.000 Λέι, από 4.000 Λέι που εισέπρατταν ως τώρα. Οι γιατροί με προϋπηρεσία θα πάνε ψηλότερα, κάποιοι θα δουν και 18.500 – 19.000 Λέι. Αντίστοιχες αυξήσεις θα λάβουν και οι νοσοκόμες και όλοι όσοι επιτελούν ιατρικό έργο στα νοσοκομεία μας.

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη* - Liberal

Με το μέτρο αυτό πιστεύουμε πως πλέον:

1. Ελάχιστοι θα μεταναστεύσουν

2. Θα αρχίσουν να γυρνούν και αυτοί που έφυγαν

3. Το επίπεδο των υπηρεσιών θα αυξηθεί

4. Τα κρούσματα διαφθοράς θα περιοριστούν, μιας και πλέον το εισόδημα του γιατρού θα του επιτρέπει ένα πολύ καλό επίπεδο διαβίωσης

Έτσι δίνουμε από σήμερα τους μισθούς που είχαμε υποσχεθεί για το 2022». (σ.σ. οι πρωτοδιοριζόμενες νοσοκόμες αναμένεται να εισπράξουν 1.500 – 1.700 ευρώ μισθό, από 600 που είχαν).

Την Τρίτη, 28.02.2018, η υπουργός Εργασίας της Ρουμανίας εξέπληξε τους πάντες με την παραπάνω ανακοίνωση. Γιατί το έκανε; Τι σημαίνει στην πράξη; Είναι οι Ρουμάνοι τόσο πλούσιοι; Πάει τόσο καλά η οικονομία τους;

Ναι, πάει καλά η Ρουμανία και η οικονομία της

Με την ανάπτυξη του 2017 περί το 7% και τη φετινή να κινείται άνω του 4%, η Ρουμανία πέρασε πέρσι το ΑΕΠ της Ελλάδας και φέτος επιταχύνει προς τα 190+ δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα δημόσια έσοδα ανεβαίνουν και ξεπέρασαν τα ελληνικά, παρά το ότι η φορολογία είναι πολύ χαμηλή, 16% επί των κερδών για τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ, 1 – 3% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία είναι 10%, χωρίς κλίμακες = όλοι έχουν κίνητρο να δηλώσουν παραπάνω.

Κίνηση για πολιτικούς λόγους, όμως η ουσία μετράει

Η κίνηση αυτή δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να δείξει πως υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, την ώρα που προσπαθεί να αλλάξει τους νόμους κατά της διαφθοράς (προς το ελαστικότερο) και φοβάται πως ο κόσμος θα βγει στον δρόμο μαζικά, όπως και πέρσι. Ακόμη όμως και έτσι, η ουσία μετράει. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου της Υγείας στη χώρα λύθηκε. Αρκετά ακόμη απομένουν.

Πόσους γιατρούς θα χάναμε από την Ελλάδα αν τους πληρώναμε πρώτο μισθό 3.000 ευρώ (μετά φόρων);

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε σε πολλές περιπτώσεις ούτε γάζες στα νοσοκομεία, πώς να μιλάμε για μεγάλους μισθούς;» θα πει κάποιος, σωστά. Επειδή όμως κάποτε μπορεί να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, να αποφασίσουμε πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, η υπερφορολόγηση μας κάνει πιο φτωχούς και άλλα τέτοια «ριζοσπαστικά», καλό είναι να θυμόμαστε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως δεν θα κρατήσουμε τους γιατρούς μας στη χώρα μόνο με «ευχολόγια». Θα έφευγαν πολλοί γιατροί αν εισέπρατταν αμοιβές συγκρίσιμες με αυτές που τους προσφέρονται στο εξωτερικό; Θα κερδίζαμε ή θα χάναμε ως χώρα αν μειώναμε άλλες δαπάνες και φροντίζαμε με αξιοπρέπεια την Υγεία των πολιτών;

Μέχρι χθες, οι Ρουμάνοι βασίζονταν στο φιλότιμο των γιατρών τους, όπως και οι Έλληνες. Από σήμερα, θα αρχίσουν να τους καλοπληρώνουν κιόλας.


* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), δις εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).

12 σχόλια:

  1. Κρίμα που δεν ξέρω ρουμάνικα αλλά να μια ακόμη πηγή αιμορραγίας γιατρών για εμάς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα καιεμείς .....σκίζουμε, διπλάσιο πλεόνασμα δεν έχουμε? Αλλά είναι και τα νοίκια της Ράνιας , ο μισθός του Καρανίκα, η κακοδιαχείριση του διωκόμενου Βαρδατρόμπα κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πορτογαλία δίνει ως 4000 ευρώ ! Η Σλοβακία χρεώνει 5 ευρώ τον ασθενή στους ΟΙ ! Εδώ κάνουμε οικονομία για να δώσουμε 13η σύνταξη από αυτά που δεν έχουμε! Πάρτε λοιπόν τις άδειες γυφΤΟΜΥ, πάρτε τους καθυστερημένους Ρωσοπόντιακ και τον Σεφερλή γιατρό, πάρτε 30% που θα γίνει 15% κάλυψη σε ΟΙ και βάλτε να σας εξετάσει ο ......διωκόμενος Βαρδακαθυστερημένος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά να τα δουν κάτι ξεπεσμένοι ελληναράδες που μιλούν για Ρουμανία......πάτος γίναμε με τους ΞανθοΒαρδαρούς Μπαταχτσίμηδες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αλλά στην Ρουμανία ο Βαρδατυχάρπαστος θα καθάριζε τουαλέτες ! Δεν θα παρίστανε τον .....γκουρού της Υγείας! Αλήθεια, παραιτήθηκες Σταμάτη μετά την δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος σου ή μόνο ο Άδωνις οφείλει να παραιτηθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι λετε εδω εχουμε κριση! Ο κοσμος πειναει!Μονο για μανικιουρ/πεντικιουρ/τατουαζ/χιονοδρομικα υπαρχει χρημα! Τα 30 € μαυρα στον υδραυλικο/ηλεκτρολογο ειναι καλα!Στον γιατρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά η Εγκληματική Οργάνωση χρΕΟΠΥΥ/ΥΠΥΓ έκανε ένα καλό , ένωσε τον Ιατρικό Κόσμο απέναντί της ! Και οι ΑδωνοΒοριδαίοι λαμάκες εκμεταλλευτές ήταν αλλά τηρούσαν τα προσχήματα και αποκοίμιζαν τον μέσο ιατρό! Ετούτοι οι ....΄σαρδανάπαλοι κατάφεραν να προσφέρουν .....0 ευρώ οπότε η ρήξη έγινε αναπόφευκτη !

      Διαγραφή
  7. Φιλελευθερος δεν ειμαι! Θα δηλωνα δε ορκισμενος αντινεοφιλελευθερος! Αλλα στο 90% οσων λεει,δικιο εχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η πρωταπριλια ειναι σε ενα μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ
    ΒΛΕΠΕΙΣ.. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ΗΤΑΝ "ΚΑΚΟΙ", ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ -20. ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΕΤΙΑ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 3%
    ΚΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ! ΑΠΛΑ ΔΕΧΤΗΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ...... ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή και αν είναι κατάντια : Σκεφτόμαστε να μεταναστεύσουμε στην Ρουμανία , το παρόν μας είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η εναλλακτική μας ο Άδωνις .Καμία ελπίδα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή