Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ιλαρά: Επιστημονική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στη σκιά των 2.000 κρουσμάτων



Επιστημονική συνάντηση επαγγελματιών υγείας για την ιλαρά πραγματοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 15 Μαρτίου. 

Οnmed.gr

Ειδικότερα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. και το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής του Α.Π.Θ. διοργανώνoυν την Πέμπτη 15 Μαρτίου, 17:30 – 20:30, στο Αμφιθέατρο Νευροεπιστημών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας με θέμα «Επιδημία Ιλαράς στην Ελλάδα».

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 49 θάνατοι. Τα 14.451 από αυτά καταγράφηκαν το 2017.

Από 1/5/2017 μέχρι 4/3/2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.976 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Καταγράφηκαν τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Κατά την περίοδο επιδημικής έξαρσης Ιλαράς στην κοινότητα, όπως είναι η παρούσα φάση στη χώρα μας, απαιτείται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την άμεση ανίχνευση και διερεύνηση πιθανών κρουσμάτων με συμβατή κλινική συμπτωματολογία και τον έλεγχο της επιδημίας.

Παράλληλα και σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενοι σε χώρους υπηρεσιών υγείας πρέπει να έχουν ανοσία κατά της Ιλαράς αλλά και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της Ιλαράς σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου