Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών για το νέο κανονισμό που θα ισχύει από 15 Μαΐου: «Θωράκιση» δεδομένων στα ιατρεία

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων (GDPR), στον οποίο καλείται να προσαρμοστεί και ο ιατρικός κόσμος, ενόψει της έναρξης της εφαρμογής του από τις 15 Μαΐου 2018, παρουσιάστηκε διεξοδικά χθες το πρωί στην Πάτρα.

gnomip.gr

Αρκετοί γιατροί της Πάτρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και με ενδιαφέρον ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που επέρχονται και ιδίως για τις υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν για την προστασία των δεδομένων της λειτουργίας του ιατρείου τους.

Η πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου αναφέρθηκε εκτενώς στις υποχρεώσεις της ιατρικής κοινότητας βάσει του κανονισμού GDPR, παρουσίασε τις βασικές διατάξεις του κανονισμού και κάλεσε το σύνολο της ιατρικής κοινότητας να τις υιοθετήσει.

Στην ενημερωτική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως ο Οργανισμός ετοιμάζεται για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ανακοίνωσε πως ήδη προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση σε εταιρεία της μελέτης εφαρμογής αυτής της υποχρέωσης. «Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας αφορά και εμάς γιατί έχουμε χιλιάδες παρόχους και κατ’ επέκταση με τους χιλιάδες ασφαλισμένους που δέχονται υπηρεσίες από τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε και τόνισε πως η τεχνογνωσία του ΕΟΠΥΥ είναι στη διάθεση του Ιατρικού Συλλόγου για να παρέχει υποστήριξη.

«Ο νέος κανονισμός αφορά όλους, από την διοίκηση, τους γιατρούς, τους γραμματείς μέχρι και τις καθαρίστριες», τόνισε ο Παναγιώτης Γ. Οικονόμου, «Managing Partner / STEP, ο οποίος μετέφερε στο ακροατήριο όλα εκείνα τα ζητήματα που θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αποφευχθούν τα πρόστιμα σε περίπτωση καταγγελίας.

Για τους τρόπους προφύλαξης και επεξεργασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών μίλησε ο Ιωάννης Γουμενόπουλος, Νομικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στις υποχρεώσεις του υπευθύνου επεξεργασίας ιατρικών δεδομένων»

Όπως τονίστηκε από όλους τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών στα ιατρεία θα πρέπει να καταχωρούνται με τη συναίνεση των ιδίων, ενώ επισημάνθηκε πως το ζητούμενο είναι η διασφάλιση αυτών να μην μπορούν να γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Γεώργιος Μουτούσης, τα μέλη του Δ.Σ. και δεκάδες γιατροί της Πάτρας, οι οποίοι κατέθεσαν τις απορίες τους και πήραν απαντήσεις.

Ε.Γ.

1 σχόλιο:

  1. ολοι λεφτα ψαχνουν.να τα λετε και αυτα.απο που και ως που το κρατος ενδιαφερθηκε για τα προσωπικα δεδομενα οταν δεν ενδιαφερεται για το ιδιο το προσωπο;κανα 1000ρικο ακουσα η ολη ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή