Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Ψηφοφορία στη Βουλή για την Προκαταρκτική Επιτροπή


Healthmag

Απέρριψε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πρόταση της Ν.Δ. για μία μόνο κάλπη

Με σαφή αναφορά στους 10 πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει σήμερα τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το θέμα.

Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να απαντήσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και από τους οκτώ πρώην υπουργούς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η ίδια επισημαίνει ότι ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας, έχει παραγραφεί.

Αιχμή της εντεινόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ηπροσωποποίηση της ψηφοφορίας με τις 10 κάλπες, που οδήγησε τη Ν.Δ. να αντιπροτείνει μια μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Έτσι, στη Διάσκεψη, οι πρόεδροι της Βουλής κατ΄ αρχήν αποφάσισαν να στηθούν 10 κάλπες για την ψηφοφορία, εκτός αν σήμερα, οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθεται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να στηθεί μια μόνο κάλπη, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Και πάλι, τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Η εισήγηση του Νίκου Βούτση για δέκα κάλπες έλαβε πλειοψηφία 14 ψήφων έναντι 8 ψήφων. 

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει καταρχήν ένα μήνα προθεσμία για να καταθέσει το πόρισμά της και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

Έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει επίσης η θέση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασηςνα συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που «στήθηκαν» για τη «σκευωρία».

Η συζήτηση
Η συνεδρίαση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προγραμματιστεί για τις 9 το πρωί της σήμερα, σε δύο κύκλους.
Στον πρώτο κύκλο, θα υπάρχουν 9 ομιλητές, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. 
Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. 

Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα. 

Στην συζήτηση θα λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. 

Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Η ψηφοφορία
Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. 

Γι' αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. 
Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. 
Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους.
Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. 
Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. 
Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη από αυτήν που πρέπει, θεωρείται άκυρο. 
Ακόμη και αν η Ολομέλεια αποφασίσει να στηθεί μια κάλπη, και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα. 
Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει ναι , όχι, παρών ή λευκό για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προθεσμία μηνός
Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. 

Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου