Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Deadline δύο ημερών για την α΄ δόση του νέου χαρατσιού 235 εκατ.



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Σε δύο μόλις μέρες λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου του 2018 από 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτών με βάση το εισόδημα του 2016.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εδώ και δέκα μέρες.

Πιο αναλυτικά, μέχρι την Τετάρτη 28 Φλεβάρη όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι, όσοι απασχολούνται με μπλοκάκι και έχουν περισσότερους από δύο εργοδότες, οι εργαζόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, αλλά και οι αγρότες πρέπει να εξοφλήσουν τις εν λόγω εισφορές, οι οποίες αφορούν την κύρια ασφάλιση (ΕΦΚΑ) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ).

Τα έσοδα τα οποία έχει βεβαιώσει ο ΕΦΚΑ από την είσπραξη των εισφορών κύριας ασφάλισης αλλά και υγείας για τον Ιανουαρίου του 2018 ξεπερνάνε τα 235 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αν η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών κινηθεί στα περσινά επίπεδα του 60% -65%, τότε τα μηνιαία έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 140 -150 εκατ. ευρώ.

Εισφορές ανά κατηγορία

Οι εισφορές τις οποίες πρέπει να καταβάλλουν οι μη μισθωτοί διαμορφώνονται ως εξής ανά βασική κατηγορία:

• Μόνο οι ασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ (πχ έμποροι,βιοτέχνες, μπλοκάκια με δύο και πλέον εργοδότες, αμειβόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης και εισοδήματος, αλλά και οι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) με πάνω από πέντε έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα άνω των 57.000 θα καταβάλλουν το μάξιμουμ των προβλεπομένων ποσοστών υπέρ του ΕΦΚΑ (20%) και του ΕΟΠΥΥ (6,9%). Ως κατώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τους παραπάνω είναι ο βασικός μισθός άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ). Έτσι ακόμα και αν δήλωσαν το 2016 κάτω από 586 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλουν μηνιαίες εισφορές κύριας ασφάλισης-υγείας 26,9% επί των 586 ευρώ.

• Αποκλειστικά και μόνο για τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, οι εισφορές 26,9% υπέρ του ΕΦΚΑ –ΕΟΠΥΥ επιβάλλονται επί όποιου καθαρού εισοδήματος εισπράττουν οι αμειβόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Έτσι δεν θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ/μήνα), ακόμα και αν εισπράττουν κάτω από 586 ευρώ/μήνα.

• Οι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ με έως δύο έτη ασφάλισης θα καταβάλλουν εισφορά ΕΦΚΑ 14%, ενώ όσοι έχουν τρία έως πέντε έτη ασφάλιση θα καταβάλλουν εισφορά 17%. Ωστόσο ισχύει και γι’ αυτούς η εισφορά 6,9% υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Και για τις δύο όμως εισφορές ισχύει ως κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών το 70% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (και όχι το 100% όπως για όλους τους άλλους επαγγελματίες)

• Επίσης, οι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ με πάνω από πέντε έτη ασφάλιση και ετήσιο εισόδημα από 7.032 έως 57.000 ευρώ, έχουν και φέτος εκπτώσεις 5% έως 50% σε όλες τις εισφορές τους (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ.). Οι εκπτώσεις αυτές ισχύουν μέχρι και το 2020, μετά καταργούνται.

• Οι δε αγρότες καταβάλλουν φέτος εισφορά ΕΦΚΑ ύψους 16% (και όχι 20% όπως οι άλλοι επαγγελματίες πλην των προαναφερθέντων εξαιρέσεων), ενώ η εισφορά για τον ΕΟΠΥΥ είναι και γι’ αυτούς στο 6,9%. Ωστόσο,το κατώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών τους είναι το 70% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ) και όχι το 100% όπως είναι για τους επαγγελματίες.

Νέα βάση υπολογισμού – Ποιοι εξαιρούνται

Οι φετινές εισφορές για όλους τους μη μισθωτούς υπολογίζονται επί του 85% του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016 και των καταβλητέων εισφορών του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Η μόνη εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα αφορά ειδικά φέτος μόνο τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Και αυτό γιατί όσοι πληρώθηκαν πέρσι με ποσό έως 10.000 ευρώ, δεν κατέβαλλαν εισφορές. Έτσι στο φετινό ασφαλιστέο εισόδημα τους δεν μπορούν να συμπεριληφθούν -προφανώς– οι εισφορές, όπως ισχύει για τους άλλους μη μισθωτούς, αλλά μόνο το καθαρό μηνιαίο εισόδημα τους. Έτσι οι εισφορές τους, μόνο για φέτος, θα υπολογισθούν αποκλειστικά επί των καθαρών αμοιβών τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της κοινωνικής ασφάλισης, λόγω αυτής της αλλαγής στη βάση υπολογισμού των εισφορών, για να προκύψουν χαμηλότερες καταβλητέες εισφορές φέτος σε σχέση με πέρσι θα πρέπει ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει δηλώσει, το 2016, εισόδημα το οποίο είναι τουλάχιστον 8% χαμηλότερο σε σχέση με του 2015.

Διαφορετικά θα πληρώσει σε κάθε περίπτωση περισσότερες εισφορές σε σχέση με πέρσι.

Αν έχει δηλώσει το 2016 το ίδιο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2015 θα καταβάλλει 8% υψηλότερες εισφορές σε σχέση με πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου