Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Έκκληση ασθενών για δωρεά αίματος: “Άδειασαν τα ψυγεία στο Παίδων”


Αποτέλεσμα εικόνας για αιμοδοσια


«Κραυγή» αγωνίας από τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς για τις ελλείψεις αίματος.

Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, τα ψυγεία των αιμοδοσιών στα μεγάλα νοσοκομεία έχουν αδειάσει. «Ελάχιστο ή και καθόλου αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση. Αβέβαιο το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο, φόβος για τη ζωή των πασχόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση αναδεικνύει πόσο μακριά βρισκόμαστε από το στόχο, προσθέτει η Ομοσπονδία, αφήνοντας αιχμές για τις ευθύνες της κυβέρνησης. «Χρειάζεται υποδομή, χρειάζονται μέτρα, χρειάζεται προγραμματισμός» τονίζει σχετικά, ενώ για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής περιόδου ζητά την άμεση κινητοποίηση των εθελοντών.

«Μόνο οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ μπορούν να βοηθήσουν. Κάνουμε έκκληση…» σημειώνει.

Διαρκής η υπομετάγγιση ασθενών στο Παίδων Αγία Σοφία

Η κατάσταση που επικρατεί στο Παίδων Αγία Σοφία είναι ενδεικτική. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα εξυπηρετούνται περίπου 800 θαλασσαιμικοί ασθενείς. Αντί για τις προγραμματισμένες τακτικές μεταγγίσεις κάθε δύο με τρεις εβδομάδες με 2 φιάλες αίματος (ή και 3 ανάλογα με το σωματότυπό τους), από την περασμένη εβδομάδα λαμβάνουν μόνο 1 μονάδα αίματος.

Λόγω της μειωμένης ποσότητας αίματος που έλαβαν θα πρέπει να προσέλθουν ξανά σε μία εβδομάδα. Αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους. Καταρχήν, μπορεί στο μεσοδιάστημα να μην πέσει ο αιματοκρίτης τους. Όταν θα πάνε για μετάγγιση ενδέχεται να μην βρουν κενό κρεβάτι αφού συμπίπτουν με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες μεταγγίσεις. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάποιο λάθος αφού το ίδιο προσωπικό μεταγγίζει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, τον Ιανουάριο φέτος η Ελβετία έστειλε 1.000 μονάδες λιγότερες από τον Ιανουάριο του 2017. Το αποτέλεσμα ήταν το Παίδων να λάβει μόλις 190 φιάλες αντί για 600 που είχε αιτηθεί στο ΕΚΕΑ. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι πιέσεις στους μεταγγιζόμενους και τις οικογένειές τους να βρουν αιμοδότες για να εξασφαλίσουν το αίμα που χρειάζονται.

“Τα τελευταία 2-3 χρόνια στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” οι θαλασσαιμικοί υπομεταγγίζονται σε ποσοστό που ανέρχεται από 15-50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων για λίγες μέρες. Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους η κατάσταση παραμένει ίδια” καταγγέλλει o Σύλλογος.

Πρόβλημα έλλειψης αίματος και υπομεταγγίσεις στους θαλασσαιμικούς ασθενείς παρουσιάστηκε και στο ΓΚΝΑ Γεννηματάς αλλά και στο ΓΚΝ Νίκαιας. Στο Λαϊκό, επίσης, η έλλειψη είναι μόνιμη σύμφωνα με τους ασθενείς.

“Λόγω της ανωτέρας κατάστασης τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης προ και μετά τη μετάγγιση είναι ελαττωμένα, γεγονός που δεν συνάδει με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών, ενώ έχει αποδιοργανωθεί τελείως η προσωπική τους ζωή (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια)” τονίζει ο ΠΑΣΠΑΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου