Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Κόβουν βάρδιες οι ιδιωτικές κλινικές

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανέφεραν στο Ιatronet ότι οι επιχειρήσεις έχουν περάσει από το στάδιο του "συμμαζέματος" των λειτουργικών εξόδων στο γενικό "κούρεμα".


Μετά τα υλικά, κόβουν και τις βάρδιες στα εξωτερικά ιατρεία οι ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους κόστη. Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, μας ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις έχουν περάσει από το στάδιο του "συμμαζέματος" των λειτουργικών εξόδων στο γενικό "κούρεμα". 

Μολονότι όλος ο κλάδος στενάζει από τις περικοπές, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο για περισσότερες από τις μισές που λειτουργούν. Συνολικά στον κλάδο δραστηριοποιούνται (εκτός από τις ψυχιατρικές) 110 κλινικές, με τις 30 εξ αυτών να ελέγχονται από τους μεγάλους ομίλους. 

Σε συνομιλία που είχαμε με επιχειρηματίες του κλάδου, μας αποκάλυψαν ότι το μεγαλύτερο "μαχαίρι" έχει πέσει στα υλικά, τα οποία ενώ πριν από μία πενταετία αγοράζονταν ανεξέλεγκτα, πλέον υπάρχει έλεγχος για τα πάντα, καθώς και έρευνα αγοράς πριν την απόκτησή τους. Τακτική, που έχει ρίξει το συνολικό τους κοστολόγιο από 20% έως και 30%. 

Δεύτερο "κούρεμα" έχει πέσει στο προσωπικό που απασχολείται στις κλινικές. Πολλές κλινικές, αναγκαστικά έχουν αντικαταστήσει ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού τους με άτομα νεότερης ηλικίας και μικρότερης μισθολογικής κλίμακας, πετυχαίνοντας μείωση του συγκεκριμένου κόστους κατά 10-15%. 

Η τακτική επαναδιαπραγμάτευσης του ενοικίου είναι η συνηθισμένη πλέον τρίτη επιλογή από τους κλινικάρχες. Ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν πετύχει μείωση κατά 10%. Όπως μας ανέφερε στέλεχος της αγοράς, μετά το μισθολογικό κόστος, το ενοίκιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για τον κλάδο και ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. 

Η υπολειτουργία τμημάτων είναι ακόμη μία αναγκαστική επιλογή από τους κλινικάρχες και ήδη κάποιες κλινικές έχουν μειώσει τις βάρδιες των γιατρών στα εξωτερικά τους ιατρεία. 

Αναμφίβολα, επισημαίνουν πηγές, όλος ο κλάδος είναι επί ποδός και σαφώς σε καλύτερη μοίρα είναι οι όμιλοι που ελέγχονται μόλις 10% από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες (40%) και στην ιδιωτική πληρωμή (50%).

Ένα μείγμα εσόδων, που όπως λένε οι ίδιες, δύσκολα μπορούν να πετύχουν οι μικρές και μεσαίες δυνάμεις του χώρου. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στο θέμα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες προτιμούν να συνεργάζονται με ομίλους καθώς πωλούν ευκολότερα τα προϊόντα τους για την υγεία στην τιμή που θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου