Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ξέμεινε από γιατρούς το σύστημα Υγείας


Αποτέλεσμα εικόνας για γιατροί

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com

Σε… ναυάγιο οδηγείται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Χθες έληξε η προθεσμία για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων σύμβασης ιδιωτών οικογενειακών γιατρών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπερνά τις 1.200 πανελλαδικά (σε σύνολο 2.800 θέσεων). Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι σε ολόκληρη την Αττική οι αιτήσεις για όλες τις ειδικότητες οικογενειακών γιατρών (δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) ανέρχονται σε μόλις 381.

Με το χρόνο να πιέζει «ασφυκτικά» καθώς από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα, θα έπρεπε να είχαν εγγραφεί οι Ελληνες στον οικογενειακό τους γιατρό, και τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) να πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους οικογενειακούς γιατρούς για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ήταν πενιχρό. Αυτό φαίνεται πως έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Υγείας και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα επόμενα βήματα, εάν δηλαδή θα υπάρξει νέα παράταση ή εάν θα διαπραγματευτούν με καλύτερους όρους με τους γιατρούς. Ακόμη ανοιχτή (μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου) είναι η διαδικασία αποστολής των δικαιολογητικών.

«Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στις εξευτελιστικές αμοιβές και στο αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον. Πρέπει να δομηθεί ένα βιώσιμο σύστημα πρωτοβάθμιας που θα στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις και θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τον κάθε ασθενή στην τελευταία άκρη της Ελλάδας», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί γιατροί έχουν αιτηθεί ταυτόχρονα και για τις ΤΟΜΥ και για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Επομένως, εκ των πραγμάτων θα είναι ακόμη λιγότερες οι συμβάσεις με τον Οργανισμό καθώς δεν γίνεται να βρίσκονται και στα δύο ταυτόχρονα. Επίσης, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι η χαρτογράφηση έχει πραγματοποιηθεί με πολύ χαμηλό δείκτη αναλογικότητας και χωρίς εφεδρείες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ευρώπη ένας οικογενειακός γιατρός αντιστοιχεί σε 1.500 πολίτες, ενώ στην Ελλάδα προβλέπεται ένας γιατρός να αντιστοιχεί σε 2.250 άτομα.

Παράλληλα, «ναυαγούν» τα σχέδια του υπουργείου Υγείας και για το θέμα του νέου τρόπου παροχής γυαλιών οράσεως στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι οπτικοί έχουν «γυρίσει την πλάτη» στις προτεινόμενες συμβάσεις. Θυμίζουμε ότι με το νέο σύστημα οι πολίτες δεν θα προπληρώνουν τα γυαλιά τους και θα λαμβάνουν μετά από κάποιο καιρό τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα τα λαμβάνουν δωρεάν και ο Οργανισμός θα εξοφλεί τους οπτικούς.

Παρόλο που το νέο σύστημα είναι εξυπηρετικό για τους ασφαλισμένους, οι οπτικοί δεν ενδίδουν στις υποσχέσεις τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του υπουργείου Υγείας, που επισημαίνουν ότι η αποπληρωμή τους θα γίνεται εντός 60 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μόλις μερικές δεκάδες, αρκετά λιγότερες από 50.

Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αύριο Τετάρτη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπτικών και Οπτομετρών πάντως, σε συνέλευσή της την Κυριακή, κατέληξε σε ένα ηχηρό «όχι» στις νέες συμβάσεις και ζητά νέο σχέδιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι και να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού.

3 σχόλια:

  1. Βζζζζζζζζ.....πλατς η σφαλιαρα στις γυφΤΟΜΥ! Βζζζζζζζζζ ......πλουτς η σφαλιαρα απο τους ΟΙ! Βζζζζζζζζζζ.....πλιτς η σφαλιαρα των Οπτικων!Βζζζζζζζζζζ.....πλοτς η σφαλιαρα των Φυσιοθεραπευτων! Βζζζζζζζζζζζ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει όμως.....νοσηλευτές, Ιατρικούς Επισκέπτες, Γραμματείς, Φαρισαίους, καθαρίστριες, κηπουρούς, μάγειρες, ζωγράφους, μπετατζήδες .......κλπ κλπ κλπ ......η .....Ελπίδα .....Έρχεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΞανθοΜαδούρο : θα .....επαναλάβω τον διαγωνισμό με.....νέα κίνητρα ! Καλώ όλους όσους έφτασαν ως το 3ο έτος της Ιατρικής, όσους είναι άνω των .....85 ετών , όσους .....έπαιξαν τον γιατρό σε σκετς να στελεχώσουν την ΠΦΥ που ετοιμάζουμε για τα.....ζώα που μας ψηφίζουν!
    Βαρδατρόμπας : γιατί όχι όσους έχουν.....δύο πόδια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή