Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου


η εικόνα προφίλ του Kostas Bargiotas

Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η κυβέρνηση με την ξαφνική αντεπίθεση της Novartis επιχειρεί ανάμεσα στ άλλα να κεφαλαιοποιήσει το περίφημο "ηθικό πλεονέκτημα". Οι έντιμοι εξυγιαίνουν, καθαρίζουν, κτλ..

Κι όμως, αυτή η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη εκστρατεία συκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων, έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς την αδιαφάνεια και την διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ πολιτικών και φαρμακευτικών.

Μόλις πριν από λίγες μέρες κατήργησε την επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων του ΕΟΦ που κατά γενική ομολογία είχε λύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας περιφρουρώντας το συμφέρον του δημοσίου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, την τιμολόγηση των φαρμάκων την κάνει το γραφείο του Υπουργού χωρίς περιορισμούς, κριτηρια κτλ.

Αντίστοιχη κίνηση έγινε με την επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών του ΕΟΠΠΥ ενώ η περίφημη ΗΤΑ, η επιτροπή αξιολόγησης των φαρμάκων δηλαδή, μονο στην Ελλάδα, ιδρύθηκε ως επιτροπή του υπουργείου αντί ως ανεξάρτητη αρχή. Έτσι ο αγοραστής θα αξιολογεί το προϊόν και θα το τιμολογεί κιόλας.

Ο υπουργός γίνεται παντοδύναμος και ελέγχει τα πάντα σε σχέση με την τιμή των φαρμάκων. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου.

Η θωράκιση ενάντια στη διαφθορά δεν γίνεται με μάρτυρες με κουκούλες και σκηνοθεσίες που θυμίζουν χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Γίνονται με θεσμικές αλλαγές, με κατοχύρωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, με μόνιμες μεταρρυθμιστικές τομές. Η λάσπη στον ανεμιστήρα δεν συμπεριλαμβάνεται σ αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου