Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

7 στους 10 Έλληνες δεν θα αγόραζαν αντιβίωση χωρίς συνταγή




...όμως 1 στους 2 το έχει ήδη κάνει, ενώ 9 στους 10 που ζήτησαν αντιβίωση χωρίς συνταγή την προμηθεύτηκαν, αναφέρει έρευνα της Ένωσης Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδας.

Συνειδητοποιημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό εμφανίζονται οι Έλληνες -ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες- σχετικά με την λήψη αντιβιοτικών, με το 70% να υποστηρίζει ότι δεν θα λάμβανε ένα φάρμακο χωρίς να υπάρχει σύσταση γιατρού γι αυτό. Το βασικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα των φοιτητών της Greek Pharmaceutical Students’ Federation- GPSF. Την ίδια στιγμή βέβαια από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι οι μισοί Έλληνες έχουν ζητήσει από το φαρμακοποιό τους να τους προμηθεύσει αντιβίωση χωρίς την αντίστοιχη συνταγή, ο οποίος και ανταποκρίθηκε 9 στις 10 φορές! 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τα αντιβιοτικά στο Τμήμα Φαρμακευτικής Αθηνών και στην 9η Επιστημονική Διημερίδα + Έκθεση Επιχειρηματικότητας και Υγείας από τους φοιτητές - μέλη της GPSF: Γραμματικοπούλου Τατιάννα, Δαφέρμου Ηλέκτρα, Πεταλά Δημήτρη και Τριπολιτσιώτη Ίρις. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι γνώσεις των Ελλήνων πολιτών γύρω από τη χρήση των αντιβιοτικών. Συμμετείχαν 1067 άτομα εκ των οποίων το 41% ήταν άνδρες και 59% γυναίκες. Επίσης το 76% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-26 ετών ενώ μόνο το 30% ανήκε στο χώρο της υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξετάστηκαν οι απαντήσεις στο σύνολο των ερωτηθέντων και σε αυτούς που ανήκαν στο χώρο της υγείας. Στους ερωτηθέντες στο χώρο της υγείας θα περιμέναμε να δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αλλά όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα τα ποσοστά στις δυο κατηγορίες είναι σχεδόν ίδια, επισημαίνει η κα Τριπολιτσιώτη. Επίσης από ξεχωριστές αναλύσεις των αποτελεσμάτων που έγιναν ανάλογα με την ηλικία φαίνεται ότι δεν έπαιξε τόσο ρόλο το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων ερωτηθέντων (λιγότερες θεωρητικές γνώσεις οπότε «πλησιάζουν» το γενικό πληθυσμό). 

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση «Θα αγοράζατε (εσείς προσωπικά) αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 30% απάντησε θετικά, ενώ το 68% απάντησε αρνητικά (το 2% δεν απάντησε ή ανέφερε ότι δεν γνωρίζει). Στην κατηγορία των ερωτώμενων οι οποίοι ανήκαν στις Επιστήμες Υγείας, εκεί επίσης μόνο το 34% απάντησε θετικά. 

Από την άλλη μεριά ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ερώτηση αν «Έχετε ζητήσει εσείς ή κάποιος οικείος για εσάς αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων περισσότεροι από τους μισούς (54%) απάντησε θετικά, ενώ στην κατηγορία των επιστημόνων υγείας το ποσοστό ανεβαίνει στο 62%! Όπως διευκρινίζει η κα Τριπολιτσιώτη «Αρκετοί έχουν πάρει αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού σε νεαρή ηλικία γιατί τους την αγόρασαν οι γονείς τους, ενώ οι ίδιοι δε θα επέλεγαν κάτι τέτοιο για τον εαυτό τους στην ενήλικη ζωή τους, γι αυτό στην προηγούμενη ερώτηση απάντησαν «Όχι», ενώ εδώ απάντησαν «Ναι». 

Ακόμη όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση αν «Σας έχουν προμηθεύσει σε φαρμακείο αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;». Εδώ στο σύνολο των ερωτηθέντων το90% απαντά θετικά και από τις Επιστήμες Υγείας ακόμη περισσότερο δηλ. το 93%! Οι απαντήσεις αυτές δικαιολογούν και την εκτίμηση ή γνώση των ερωτώμενων ότι στη χώρα μας γίνεται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών καθώς στη σχετική ερώτηση απαντά θετικά το 86% του συνόλου και το 95% των επιστημόνων υγείας. Εδώ παρατηρείται επίσης ότι από το γενικό σύνολο ένα 12% δε γνωρίζει τη συμβαίνει οσον αφορά στην υπερκατανάλωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών και από τις πρώτες στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών. Μάλιστα εμφανίζει βακτηριακά στελέχη με σημαντικά ποσοστά αντοχής ακόμα και σε αντιβιοτικά που είναι η τελευταία θεραπευτική επιλογή (π.χ. καρβαπενέμες, κολιστίνη). 

Η ομάδα των ερευνητών επίσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στις απαντήσεις στην ερώτηση αν «Θεωρείτε πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρετε αντιβίωση ενώ τελικά δεν τη χρειαζόσασταν;» Εδώ στο σύνολο των ερωτώμενων, το 84% απαντά πως υπάρχει πρόβλημα, ενώ στους επιστήμονες υγείας το 92%. 

Η κα Τριπωλιτσιώτη σημειώνει πως «από τη μια η πλειοψηφία θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρει αντιβίωση που δεν τη χρειάζεται, από την άλλη ξέρουμε πόσοι αγοράζουν αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς να πρέπει. Οι πολιτές δε γνωρίζουν τα προβλήματα στα οποία οδηγεί η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, κάποια από τα οποία είναι τα παρακάτω:

• Επιδεινώνεται το πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών
• Με τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά (συνήθως αυτά είναι που δίνονται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία) καταστρέφεται και η φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού (χρήσιμα βακτήρια), έτσι ο ασθενής προδιαθέτεται να νοσήσει και από δεύτερο βακτηριακό στέλεχος 
• Όταν αγοράζεται αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού αυξημένος κίνδυνος αλληλεπιδράσεων με ΜΗΣΥΦΑ ή με φάρμακα που θεραπεύουν σοβαρές παθήσεις 
• Υπάρχουν πολλά αντιμικροβιακά φάρμα που σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να προσαρμόζεται η δοσολογία ή αντενδείκνυται η χορήγησή τους (πάλι τίθεται θέμα ελέγχου ποιος παίρνει, ποιο αντιβιοτικό, σε τι δόση και για πόσο χρονικό διάστημα) 

Η ΟΜΑΔΑ

Η GPSF Greek Pharmaceutical Students’ Federation, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, μη συνδικαλιστική οργάνωση που πραγματοποιεί επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις σχετικές με την επιστήμη της φαρμακευτικής και γενικότερα του τομέα υγείας. Αποστολή της Ένωσης είναι να συμμετέχει ενεργά σε φοιτητικό και επαγγελματικό επίπεδο, φέρνοντας τη φαρμακευτική, τη γνώση και τους φοιτητές μαζί.

7 σχόλια:

  1. Οχι μονο παιρνουν μονοι τους αντιβιωση που τις πιο πολλες φορες δεν ειναι η εδεδειγμενη για την παθηση τους αλλα ερχονται στο γιατρο με το αδειο κουτι και ΑΠΑΙΤΟΥΝ την συνταγογραφηση της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν Ιατρούς δεν πρέπει να μας απασχολούν οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών σ αυτές τις περιπτώσεις. Καλά να πάθουν. Ένας Παθολόγος.

      Διαγραφή
  2. Ακριβως ετσι ειναι οπως τα λεει ο συναδελφοε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10/10 αγοραζουν(συμφωνα με το αρθρο,γιατι το θεμα δεν ειναι η αγορα της αλλα η ληψη της) αντιβιωση χωρις συνταγη.ξυπνηστε προβατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ Ο ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΧΑΧΑ,ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ,ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανενα φαρμακο χωρις ιατρικη συνταγη
    ΑΥΤΟ ισχυει σε ολο τον κοσμο εκτος απο την Ελλαδα.... και εδω εχουμε νομο αλλα δυστυχως οι φαρμακοποιοι κανουν οτι θελουν χωρις επιπτωσεις απο τον νομο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή