Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Editorial: Πως να μετατρέψεις τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε …ανειδίκευτο εργάτη!


Δευτέρα 22 Ιανουάριος 2018

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Health Report

Η υπόθεση φαντάζει εύκολη. Αφήνεις τον άλλον να σπουδάσει και να ταλαιπωρηθεί για 6 χρόνια. Να κάνει ειδικότητα άλλα 4 με 5 χρόνια και ένα έτος αγροτικό. Ήδη έχει φθάσει στα 30 και κάτι. Τον αφήνεις ταυτόχρονα να πιστεύει ότι η ζωή του θα πάει χάρμα, καθώς οι κόποι του δε θα πάνε χαμένοι. Θα έχει επιστημονικό κύρος και ένα καλό εισόδημα για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Και εκεί είναι που του κάνεις την …έκπληξη! Του δίνεις 70 λεπτά (ο,70 ευρώ) για κάθε ασθενή αν συνεργασθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υπόθεση μοιάζει με περιγραφή φαντασιόπληκτου κινηματογραφιστή, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Αν υπολογίσει κανείς τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ εάν θα συμβληθούν με το οργανισμό, καταλαβαίνει κανείς ότι το επάγγελμα του γιατρού τείνει να απαξιωθεί πλήρως στη χώρα του Ιπποκράτη.

Όχι τυχαία βέβαια γιατί φαίνεται ότι στόχος είναι όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, να έχουν τις ίδιες αποδοχές. Στο άμεσο μέλλον, εάν συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό οι …εμπνεύσεις της κυβέρνησης, δε θα έχει καμία σημασία εάν κανείς διαθέτει πτυχία, μεταπτυχιακά και άλλες περγαμηνές.

Θα είναι ένα και το αυτό με έναν ανειδίκευτο εργάτη. Καθότι στα αριστερά καθεστώτα, όλοι πρέπει να είναι ίσοι. Και ορθό αν σκεφτεί κανείς ουτοπικά. Σε μια ιδανική πολιτεία δεν υπάρχουν αντιθέσεις ούτε ανισότητες.

Όταν όμως ως κυβέρνηση αποδέχεσαι πλήρως και συνδράμεις μάλιστα στο καπιταλιστικό καθεστώς, στηρίζοντας τις τράπεζες και όχι μόνο, τότε θα πρέπει να αποδεχτείς ότι και οι πολίτες σου δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια οικονομικά προνόμια.

Γιατί εάν καθίσει κανείς να υπολογίσει την αποζημίωση που θα λαμβάνει τον μήνα ένας οικογενειακός γιατρός του ΕΟΠΥΥ με 2250 ασφαλισμένους, αντιλαμβάνεται ότι στην τσέπη του δε θα φθάνουν πάνω από 800 με 1000 ευρώ, αφαιρώντας τα ασφαλιστικά, τις εφορίες και όλα τα έξοδα του ιατρείου και με μπόλικες ώρες εργασίας.

Τα περί 2000 ευρώ που διατείνονται υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, είναι άγνωστο εάν θα είναι καθαρά, ενώ για να τα λάβει κανείς θα πρέπει να παίξει μάλλον λοταρία.

Και αυτό διότι θα πρέπει να τον επιλέξουν ως οικογενειακό γιατροί 2250 άτομα, τα οποία θα πρέπει όμως να είναι άνω των 65 ετών, καθότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πληρώνονται ακριβότερα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω περισσότερων προβλημάτων υγείας. Άντε τώρα να σε επιλέξουν 2250 άτομα (σχεδόν ένα ολόκληρο χωριό) και να είναι και μεγάλης ηλικίας. Μιλάμε για Τζακ Ποτ!

Μ αυτά και μ αυτά μάλλον δε συμφέρει στις μέρες μας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα να είναι κανείς γιατρός. Καλύτερα να είσαι κατ’ επιλογήν άνεργος!

Και αυτό διότι θα λαμβάνεις το επίδομα ανεργίας κοντά στα 300 με 400 ευρώ. Θα παίρνεις ένα μερισματάκι κάθε χρόνο, λίγο τα επιδόματα παιδιού και κοινωνικής αλληλεγγύης, λόγο το μειωμένο ρεύμα και οι φορολογικές απαλλαγές, βρέθηκες με κανένα 700άρι το μήνα στην τσέπη και μάλιστα καθήμενος στον ωραίο καναπέτου σπιτιού σου.

Καθότι στην Ελλάδα του 2018 καλύτερα άνεργος και με επιδόματα, παρά απαξιωμένος γιατρός των 70 λεπτών τον ασθενή.

7 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ.ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΜΩΣ ΔΗΜΗΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λυση ειναι απλη μα και δυσκολη συναμα. Μαζικο ΟΧΙ και συρονται σε διαπραγματευση. Και μετα ξυπνησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ομως θα πανε γιατι ο μισθος ειναι για τα τσιγαρα.τα καλα λεφτα ειναι απο την συνταγραφηση γι αυτο μην ακουτε συναδελφοι.Κ.ΑΝΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ?γιατι συνηθως δεν.....ξερεις υπαρχει και οι αλλη οψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι .....αλλη οψη .....γιατρε μου? Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακουστε ασχετοι ειμαι καθαρος ιδιωτης ΠΕΡΑΣΑ ΑΘΗΝΑ εγινε ενα λαθακι συγνωμη ταπεινα.γελαω κακομοιρηδες μαζι σας.αν μπορειτε γινετε σαν και μενα.αλλα μαλλον κακομοιρηδες ΕΟΠΥΥΥΥΥΤΖΗΗΔΕΣ θα μεινετε.τα διαβαζουμε αυτα που γραφετε και γελαμε ,με τι ασχολειστε......

      Διαγραφή
    2. Λαθακι με .....δυο γραμματα....πετυχημενε ....
      Ελληνα.....γιατρε.....?Αχαχαχαχαχαχα, συμφωνω! Αδυνατον να καταντησουμε σαν και εσενα!

      Διαγραφή