Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Crash Test την 1η Φεβρουαρίου για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή

Ανεπιτυχές χαρακτηρίζουν πάροχοι ότι θα είναι το εγχείρημα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ, που θα το υποστηρίξουν μόλις 18 γιατροί.


Real Time έλεγχος νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων με χρονοκαθυστέρηση 4-5 ημερών. Την έντονη αντίδραση των παρόχων του ιδιωτικού τομέα έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική τους διασύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο χωρίς μέλλον. Και μας εξηγούν, ενώ παράλληλα αναρωτιούνται:

α) Υπάρχει περίπτωση οι 18 γιατροί του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να βγάλουν εις πέρας τον τεράστιο όγκο των καθημερινών υποβολών από τις κλινικές και τα διαγνωστικά, όταν αυτά είναι χιλιάδες ;

β) Δεν έχουν ενημερωθεί οι πάροχοι αν μετά τον συγκεκριμένο έλεγχο θα υπάρχει άλλος έλεγχος και επίσης αν οι συγκεκριμένες υποβολές θα υπόκεινται σε clawback.

γ) Αν εγκριθεί μία υποβολή σε πόσο χρονικό διάστημα πληρώνεται; 

δ) Σε περίπτωση απόρριψης, μπορούν να ζητήσουν πληρωμή από τον ασθενή, ο οποίος θα έχει νοσηλευτεί ή και θα έχει φύγει αυθημερόν (χειρουργείο ημέρα) για το σπίτι του. 

Οι πηγές μας θεωρούν ανεφάρμοστο το σύστημα της διασύνδεσης, τουλάχιστον στην μορφή που είναι σήμερα, καθώς πολύ γρήγορα θα καταρρεύσει. Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχουν οι αρμόδιοι στον Οργανισμό, ενώ πρόθεση του Υπουργείου είναι να μπει σε πλήρη λειτουργία από 1/2/2018. 

Όπως έχει ενημερώσει ο ΕΟΠΥΥ, το εν λόγω σύστημα θα εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία, και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής. «Η έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς, καθώς και ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος θα διενεργείται από τους ιατρούς του Οργανισμού. Το ΣυΔΝ υπάγεται στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ η Διεύθυνση Πληροφορικής παρέχει την τεχνική υποστήριξη για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του Συστήματος», αναφέρει η ΥΑ.

Το Σύστημα θα λειτουργεί αρχικά σε 8ωρη βάση, τις εργάσιμες ημέρες. Για να επεκταθεί σε 24ωρη βάση θα χρειαστεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Μέσω του ψηφιακού συστήματος θα είναι δυνατή η αναζήτηση και διευκρίνιση στοιχείων μεταξύ του θεράποντος ιατρού και του ελεγκτή ιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου