Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Άγριο κούρεμα στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ! Τι χάνουν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά

Τρίτη 9 Ιανουάριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Άγρια κουρέματα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το νέο έτος.

Παρά τα όσα αντίθετα επιχειρεί να δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το νέο έτος ξεκίνησε με άγρια κουρέματα για τον ΕΟΠΥΥ.

Κονδύλια χάνονται από τις επισκέψεις σε γιατρούς, από διαγνωστικές εξετάσεις,από φυσικοθεραπείες, από νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και από άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους.


Τη φετινή χρονιά πάντως οι συνθήκες θα είναι πολύ πιο δύσκολες για όλους τους παρόχους αφού σχεδόν δεν υπάρχει «κωδικός» που να μη μειώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον οι ιατρικές επισκέψεις στους γιατρούς είτε θα γίνονται με το σταγονόμετρο, είτε αν ξεπεραστεί το κονδύλι, θα καταβάλλεται επιστροφή από τον ιατρικό κλάδο ως claw back. Τακτική συνηθισμένη βέβαια για τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ιατρικές επισκέψεις στον επίσημο προϋπολογισμό του Οργανισμού, από 110 εκατ. ευρώ μειώνονται σε 92 εκατ. ευρώ.

Για τα διαγνωστικά κέντρα συνεπώς και τις διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα διατεθούν 291, 5 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017.

Ήδη άλλωστε για την περσινή χρονιά τα διαγνωστικά κέντρα καλούνται να καταβάλουν κάτι παραπάνω από 55% σε υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και αυτόματες επιστροφές (claw back).


Ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση των υπερηχογραφημάτων που πραγματοποιούνται με τον ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλισμένους, μόνο η υπέρβαση που πρέπει να επιστραφεί φθάνει το 38%. Στην περίπτωση της ψηφιακής μαστογραφίας που προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο με τις εξετάσεις που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να προστεθεί και το ανάλογο κονδύλι, η υπέρβαση που πρέπει να πληρωθεί κινείται στο 25%.

Τα κουρέματα όμως συνεχίζονται για τον ΕΟΠΥΥ και στις φυσικοθεραπείες όπου ενώ πέρυσι είχαν διατεθεί 70 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά δε θα ξεπεράσουν τα 58,5 εκατ. ευρώ.

Από τα κουρέματα δεν τη γλιτώνουν βέβαια ούτε οι ιδιωτικές κλινικές όπου φέτος θα δοθούν 221 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. που είχαν διατεθεί το 2017.

7 σχόλια:

  1. ΟΣΟ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.ΓΙΑ ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ,ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟς ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ. ΤΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΡΕΥΣΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ .ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΙΣΗ.

      Διαγραφή
  2. ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΧΤΥΠΑΤΕ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ, ΓΥΡΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΣ ΚΙ'ΑΛΛΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ ΑΜΕΣΑ.ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΒΟΛΑΝΕ ΑΒΕΡΤΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ.ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΕΟΟΟΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τι υπολογίζει να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2018 και όχι τα όρια δαπανών , που θα βγουν γύρω στον Μάρτιο με υπουργική απόφαση. Ο προυπολογισμός είναι το τι περιμένει να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2018 και για αυτό υποκειται σε περιπου 15 τροποποιήσεις ως το τέλος του έτους, γιατί ποτέ δεν εκτελείται ως αρχικώς. ΑΝτίθετα τα όρια δαπανών είναι σταθερά και αυτά μας ενδιαφέρουν,ελπίζω να μην είναι αυτά μειωμένα. Θα δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ!
    ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ (ΘΑ ΚΑΡΤΕΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ)
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕ.
    ΗΔΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΩΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
    ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΕ ΜΗ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΡΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ (ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΜΥ (ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ..) ΚΑΙ Ο ΕΧΩΝ 20 ΕΒΡΩ (ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ Η ΜΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ) ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ!
    ΑΡΑ:
    ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΟΛΟΙ!
    ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ (ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΑ 20 ΕΒΡΩ)
    ΔΥΝΑΤΗ ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΦΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΣΥΜΒΕΒΛ. ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΑΤΑΙ ΝΑ ΛΕΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή