Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΝΔ: Στην «εντατική» ο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών - Τριτοκοσμικές συνθήκες στις εφημερίες



Στην επισφαλή ομαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» λόγω έλλειψης ιατρών αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου από τις αρχές του 2017 ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα λυθεί, σήμερα πολλές κλινικές του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» στελεχώνονται με ένας έως τρεις ιατρούς, σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν:

Ταυτόχρονα, τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, ειδικά σε ημέρες εφημερίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ιατρικό προσωπικό, η ταλαιπωρία των πολιτών είναι μεγάλη, με τον κόσμο να υποχρεώνεται να συνωστίζεται στους διαδρόμους του κτηρίου, όρθιος επί ώρες περιμένοντας να έρθει η σειρά του για να εξεταστεί από κάποιον ιατρό. Για το λόγο αυτό ζητείται από τον Υπουργό Υγείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τη λύση του προβλήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα, σε οριακό σημείο έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», λόγω έλλειψης ιατρών, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον επισφαλής η ομαλή λειτουργία του, παρά τις έμμεσες υποσχέσεις του Υπουργείου για λύση του προβλήματος (σύμφωνα με την απάντηση υπ’ αρ. πρωτ. 15189/11.04.2017 που δόθηκε στην ερώτηση υπ’ αρ. πρωτ. 3705/23.02.2017).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις σχετικές αναφορές του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής, υπάρχουν πάρα πολλές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων ή ασθενειών, οδηγώντας το νοσοκομείο στα κατώτατα όρια από άποψης ιατρικής στελέχωσης - κατάσταση η οποία πρόκειται να επιδεινωθεί περαιτέρω, διότι αρκετοί ακόμη ιατροί πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.

Ενδεικτικά επί του θέματος είναι τα στοιχεία των παρακάτω κλινικών: Η κλινική ΩΡΛ είναι στελεχωμένη μόλις με τρεις ιατρούς εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε μόνιμη αναρρωτική άδεια, ο δεύτερος αντιμετωπίζει προβλήματα και στην ουσία έχει απομείνει μόνος του ο διευθυντής, ο οποίος καλείται να καλύπτει όλες τις εφημερίες του μήνα! Οι κλινικές της Ορθοπεδικής, Γυναικολογικής και Ουρολογικής, στελεχώνονται από τρεις γιατρούς αντιστοίχως, ενώ η Χειρουργική διαθέτει πέντε γιατρούς, με αποτέλεσμα η καθημερινή λειτουργία τους να αποδυναμώνεται, να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εγχειρήσεις και με μεγάλη δυσκολία να καλύπτονται οι εφημερίες.

Την ίδια στιγμή, τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, ειδικά σε ημέρες εφημερίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ιατρικό προσωπικό, η ταλαιπωρία των πολιτών είναι μεγάλη, με τον κόσμο να υποχρεώνεται να συνωστίζεται στους διαδρόμους του κτηρίου, όρθιος επί ώρες περιμένοντας να έρθει η σειρά του για να εξεταστεί από κάποιον ιατρό. Οι ώρες των ραντεβού δεν τηρούνται, καθώς οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν μία ή και παραπάνω ώρες πέραν του προκαθορισμένου ραντεβού τους με τους ιατρούς.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσμενής και θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τόσο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς - αφού εκ των πραγμάτων θα κινδυνεύει η υγεία τους λόγω της έλλειψης προσωπικού - όσο και για την ψυχική και σωματική υγεία του ιατρικού προσωπικού. Η έλλειψη και η μη ανανέωση ιατρικού προσωπικού αποτελούν βασική απειλή, ενώ η κάλυψη των εφημεριών με ημίμετρα και αλχημείες δημιουργεί μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Νοσοκομείο. Ένα Νοσοκομείο που πρόσφατα εγκαινίασε τις νέες - σύγχρονες υποδομές του, αλλά είναι άδειο από ιατρούς μόνο ομαλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιον τρόπο πρόκειται να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας»;

Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των συγκεκριμένων κλινικών του Νοσοκομείου;

Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου