Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ουραγοί στην πρόληψη οι απόγονοι του Ιπποκράτη

Τις λιγότερες επενδύσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα στην πρόληψη, αδιαφορώντας για την ιπποκρατική ρήση "κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν”...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

“Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία”, μαθαίνουν οι γιατροί από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών τους.

Ο Ιπποκράτης το είχε αντιληφθεί από το 450 π.Χ., καθώς σε αυτόν ανήκει η φράση “κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν”...

Η θεωρία, ωστόσο, απέχει σημαντικά από την πράξη. Στον τόπο όπου αναδείχθηκε η ισχυρότατη αυτή ιατρική αρχή, η πρόληψη φαντάζει ως ένα περιττό έξοδο.

Η Ελλάδα επενδύει λιγότερα από τα μισά σε σύγκριση με άλλες χώρες σε πολιτικές βελτίωσης του τρόπου ζωής και έγκαιρης διάγνωσης πιθανών κινδύνων για την Υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ειδικών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), διαθέτει μόλις το 1,3% των δαπανών Υγείας, όταν ο μέσος όρος των 21 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ είναι υπερδιπλάσιος (2,8%).

Ούτε οι άλλες χώρες, ωστόσο, επενδύουν επαρκώς στην πρόληψη. Διαθέτουν από το 2% έως 4% των δαπανών Υγείας, ενώ ένα μεγάλο μέρος των δαπανών έχουν προβληματική απόδοση.

Το 60,3% των δαπανών Υγείας διατίθενται για τη θεραπεία και την αποκατάσταση, το 19,6% για ιατρικά είδη και φάρμακα, το 13,7% για μακροχρόνιες θεραπείες και το 3,6% για λειτουργικές δαπάνες.

Τσεκ απ

Τα μισά από τα χρήματα αφορούν εξετάσεις (τσεκ απ), το ένα τέταρτο αφορά άλλα μέτρα για προώθηση συνηθειών υγείας, ενώ λιγότερο από το 10% αφορά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου συγκεκριμένων παθήσεων (screening) και εμβολιασμούς.

Οι πολιτικές πρόληψης μπορούν να οδηγήσουν σε αποτροπή επικίνδυνων συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, που συμβάλλουν στην αύξηση σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

Πολύ αποδοτικές έχουν υπάρξει οι πολιτικές μείωσης της καπνιστικής συνήθειας, η οποία έχει μειωθεί στον πληθυσμό των ενηλίκων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ από 25,7% το 2000 σε 18,4% το 2015.

Ελλάδα

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση. Το ποσοστό που διαθέτει για πρόληψη είναι είναι μόλις το 1,3% των συνολικών δαπανών Υγείας, όταν ο Καναδάς διαθέτει το 6,2% και το Ηνωμένο Βασίλειο το 5,2%. Το μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ (2,8%) είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ελληνικού.

Το ελληνικό κράτος διέθεσε το 2015 λιγότερα από 25 ευρώ ανά πολίτη για πρόληψη, όσα διέθεσε και η Λετονία, η οποία έχει το ένα τέταρτο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας! Εκτός αυτού, η Λετονία διέθεσε το 2% των δαπανών Υγείας για την πρόληψη, ενώ η Ελλάδα μόλις 1,3%.

Δεν είναι τυχαία τα πολύ υψηλά παγκοσμίως ποσοστά καπνιστών στην Ελλάδα, ούτε το ότι τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού πίνακα στην παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου