Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Αυστηρές ποινές για τους «μαϊμού» γιατρούς! Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

Γράφει: Μαρία Γλένη 
Health Report.gr

Με αυστηρές ποινές θα τιμωρούνται όσοι παραποιούν με οποιονδήποτε τρόπο το ιατρικό επάγγελμα.

Πιο αυστηρή είναι πλέον η νομοθεσία για όσους παραποιούν το ιατρικό επάγγελμα είτε υποδυόμενοι τους γιατρούς χωρίς να είναι είτε εάν δε διαθέτουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Η νέα νομοθεσία του υπουργείου Υγείας που προωθήθηκε με τα μέτρα για την 3η αξιολόγηση προβλέπει τόσο ποινές φυλάκισης όσο και τσουχτερά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα όποιος συλλαμβάνεται για «Αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος»κινδυνεύει με:

-Με φυλάκιση μέχρις ενός έτους και με χρηματική ποινή μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ τιμωρείται όποιος με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένο πτυχίο αλλοδαπού πανεπιστημίου.

-Κάθε πρόσωπο, το οποίο, χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα προς άσκηση της ιατρικής, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος είτε του ιδίου είτε τρίτου επιλαμβάνεται έστω και με την παρουσία ιατρού της διάγνωσης ή θεραπείας ασθενών είτε με προσωπικές ενέργειες είτε με προφορικές ή γραπτές συμβουλές είτε με αλληλογραφία, τοιχοκόλληση αγγελιών ή πάσης φύσεως δημοσιεύσεις θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική και τιμωρείται με τις ποινές της παρ. 1.

-Θεωρείται ως θεραπευτική επέμβαση και τιμωρείται με τις ίδιες ποινές της παρ. 1 κάθε πράξη, η οποία τελείται για αισθητικούς λόγους, όταν γι’ αυτή χρησιμοποιούνται χειρουργικά μέσα ή μηχανήματα, τα οποία με φυσικούς ή χημικούς παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στον καθορισμό διαγνώσεως ή εφαρμογή θεραπείας.

-Με φυλάκιση μέχρις έξι (6) εβδομάδων και χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ τιμωρείται εκείνος, ο οποίος, ενώ είναι πτυχιούχος ιατρικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής αλλοδαπού πανεπιστημίου, ασκεί την ιατρική χωρίς την απαιτούμενη κατά τις διατάξεις του νόμου βεβαίωση ή ασκεί την ιατρική, ενώ η χορηγηθείσα σε αυτόν βεβαίωση ανακλήθηκε ή βρίσκεται υπό αναστολή ή αυτός είναι συνταξιούχος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα ενώ είχαν συλληφθεί άτομα τα οποία είτε δεν είχαν τα απαραίτητα πτυχία ή δε διέθεταν ακόμη και ειδικότητα και παρ’ αυτά υποδύονταν τον ειδικευμένο γιατρό, οι τιμωρίες που είχαν υποστεί ήταν ελάχιστες.

Πρόσφατα πάντως είχε προκαλέσει σοκ η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ότι τρεις «γιατροί» αλώνιζαν στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Απίστευτο: Τρεις μαϊμού γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία και αθλητικά σωματεία! Τι αποκάλυψε έρευνα του ΙΣΑ»

Στο πλαίσιο αυτό η αυστηροποίηση της νομοθεσίας αναμένεται να βάλει -σε έναν βαθμό τουλάχιστον- φρένο στις κάθε λογής «μαϊμού» ιατρικές δραστηριότητες.

3 σχόλια:

  1. Αμάν! Με το νόμο αυτό θα πάνε άμεσα φυλακή όλοι οι φαρακοπώλες, οι φυσικοθεραπευτές, οι γυμναστές, οι ψυχολόγοι και οι διαιτολόγοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος τόσο θα εφαρμοστεί και αυτός ο νόμος.Οι προαναφερθέντες <> προσφαίρουν δωρεάν ΠΦΥ.Κανείς δεν πρόκειται να τους αγγίξει!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Ολοι οι γιατροί που δεν έχουν άδεια για ιδιωτικό επάγγελμα πχ γιατροί του ΕΣΥ, με ιδιωτικά ιατρεία μαϊμού ,που χειρουργούν σε κλινικές, μαιευτήρια κλπ ,,θα πάθουν κάτι;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή