Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΣ

Αθήνα 22.1.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ

Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο Π.Ι.Σ. τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία. Επίσης, είναι της άποψης ότι αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για την πρόσληψη οικογενειακών ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγων και Παιδιάτρων, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ.την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. κατά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, του είχε επισημάνει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις. 

Ειδικότερα, είχε ζητήσει: 

- Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Π.Ι.Σ. με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα. 

- Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Αυτό– είχε τονιστεί - αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Καμία απόφαση, που λαμβάνεται κατά παρέκκλιση των θέσεων των Συλλογικών Οργάνων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο, οι θέσεις του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετακίνητες. Διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους δεν μπορούσε ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών.

Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες,σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα.

Οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, αποτελεί επίσης περιορισμό, ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης.

Ο Π.Ι.Σ. ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη αυτή και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίζουν την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης.

Καλούμε τους ιατρούς να δουν με μεγάλη προσοχή την απαξιωτική αυτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις συνέπειες που προκαλεί στην λειτουργία τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης προειδοποιεί ότι η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η έλλειψη ιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός. Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των Νοσοκομείων θα είναι μεγάλο.

Η απόσυρση της προκήρυξης είναι η μόνη λύση και ο σχεδιασμός μιάς άλλης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία είναι αναγκαία.

Να σημειωθεί ότι το θέμα εξετάζεται από την Νομική Υπηρεσία του Π.Ι.Σ. καθώς και η πιθανότητα να επιλεγεί η δικαστική οδός για την προκήρυξη.

Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. εκφράζει για άλλη μια φορά την απογοήτευσή του για την εφαρμογή ανάλογωνμνημονιακών μέτρων θεωρώντας σίγουρη την αποτυχία τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

7 σχόλια:

  1. Αντε πάλι... Λέει ο ΠΙΣ αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση... Και δεν λέει ,πως θα εξακριβώνεται η επίσκεψη ,εάν συνέβη όντως,εάν ο ασθενής όντως δεν πλήρωσε τίποτα, κλπ κλπ. Αυτό που γίνεται με τις υπάρχουσες συμβάσεις το ξέρουμε. Αυτό άφηνε ευχαριστημένο το γιατρό.Εγραφε 200 ΑΜΚΑ στο τέλος του μήνα και πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ 2000 ευρώ. Ο ασθενής που πήγαινε, άντε τώρα να ξέρει πόσοι άλλοι πήγαν πρίν απ' αυτόν. Ετρωγε το παραμύθι είμαι συμπληρωμένος και πλήρωνε την επίσκεψη, έστω με λίγα χρήματα. Γι'αυτό θέλαν όλοι οι γιατροί να κάνουν σύμβαση. Και γι'αυτό τώρα ο ΠΙΣ λέει για αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού. Και δεν έλεγαν τίποτα για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου και τίποτα για το χρόνο που εργάζονταν για τον ΕΟΠΥΥ. Εκαναν κανονικό ιδιωτικό ιατρείο και έκαναν και εργασία σε ιδιωτικές κλινικές. Τώρα... σφίξαν τα λουριά..
    θα πρέπει να υπάρχει λοιπόν σταθερό ωράριο καθημερινό για τη σύμβαση. Να ξέρει ο ασθενής πότε θα πηγαίνει. Για την αμοιβή ...ασ αποφασίσουν οι γιατροί ,ανάλογα με την αξία τους, την ηλικία τους αν τους συμφέρει.Σε πτωχευμένη χώρα ζούν. Εχουν και το δικαίωμα του ελευθέρου επαγγέλματος.Ας μην το ξεχνούν και ας το συγκρίνουν με τους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΤΟΜΥ που κακώς δεν το έχουν και εκείνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν μεινετε με .....0 γιατρους οπως στις γυφΤΟΜΥ εγκαθετισκο θα σου πω ......βαλτε τους ...
      .Καρανικες να εξετασουν! Ελευθερη οικονομια εχουμε!Αντε γεια......ψαχτε γιατρους κοροιδα!

      Διαγραφή
    2. Ετσι νομιζατε και με τις κτηνιατρικες ΤΟΜΥ οτι θα εκβιασετε τους γιατρους με το αλλα Αδωνις .....οποιος θελει και ξεφτιλιστικατε!Αμαν κανατε να στησετε 10 και πασχιζετε για .....100 στο τελος του 2018(ανεκδοτο!)! Το φιασκο των γυφΤΟΜΥ θα ειναι....
      Θριαμβος μπροστα στην ρομπα που σας περιμενει με τους οικογενειακους γιατρους!

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή ρε φίλε κάθε ημέρα ο γιατρός έγραφε 20 επισκέψεις (για 200 επισκέψεις στο τέλος του μήνα δεν γίνεται),έγραφε και 200 συνταγές ή παραπεμπτικά και τα πέταγε στο καλάθι των αχρήστων και πήγαινε μετά και εισέπρατε 2000 ευρώ? Φαινεται δεν σου τα είπανε καλά.Αγαπητέ μου η επίσκεψη έχει ημερομηνία ,ώρα εκτέλεσης και υπογραφή του ασφαλισμένου.Πέρα απ'αυτό οι ασφαλισμένοι μπορούν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή το υπόλοιπο των διαθεσίμων επισκέψεων του κάθε γιατρού.Συνεπώς το να έχει κανείς άποψη και να την εκφράζει είναι καλό.Καλό δεν είναι να λέει πράγματα χωρίς έγκυρη ενημέρωση.Τώρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για το ιδιωτικό ιατρείο των γιατρών του ΕΣΥ.Ας το άφήσουμε για μιά άλλη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο .....έχεις ! Ζούμε σε μια πτωχευμένη χώρα ! Για αυτό τέρμα τα .....τζαμπατζιλίκια από τους γιατρούς! Όπως μείνατε χωρίς γυφΤΟΜΥ, έτσι θα ξεμείνετε και από ιδιώτες ! Και μετά θα σας δω .....καργκιόζηδες που ακόμη .....πανηγυρίζετε για.....10 ΤΟΜΥόταν πριν .....ένα χρόνο έπρεπε να είχατε (με τα λεγόμενά σας!) .......270 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα λενε .....θριαμβος!Σκισαμε ! Ενδιαφερθηκαν χιλιαδες .....υδραυλικοι,παγωτατζηδες,καγκουρω,στριπερ κλπ κλπ κλπ! Αυτα δεν ελεγαν οταν εγιναν ρομπα με τις τσαντιροΤΟΜΥ;

      Διαγραφή