Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος μίσθωσης και συντήρησης κτιρίων από τον ΕΟΠΥΥ

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογίσει πέρυσι 2,8 εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα κτιρίων και κοινόχρηστα, ποσό που φέτος θα ανέλθει στα 4,4 εκατομμύρια.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Μία μόνιμη οικονομική “αιμορραγία” είναι για τον ΕΟΠΥΥ η μίσθωση κτιρίων για τις υπηρεσίες του.

Για το τρέχον έτος έχει προϋπολογισθεί κονδύλι 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αναμένεται να ξεπεραστεί, όπως συνέβη και πέρυσι.

Η διοίκηση του Οργανισμού ενέκρινε πρόσφατα τη μίσθωση κτιρίων για τις 26 από τις 70 Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κοστίσει ετησίως 666.031 ευρώ ή 7,99 εκατομμύρια ευρώ για τα 12 έτη που θα διαρκέσει η σύμβαση.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογίσει για το 2017 ποσό 2,8 εκατομμυρίων για μισθώματα κτιρίων και κοινόχρηστα. Το ποσό διαμορφώθηκε, τελικά, στα 3,8 εκατομμύρια, ενώ για φέτος έχουν προϋπολογιστεί επιπλέον 600.000 ευρώ.

Δεν είναι, όμως, μόνον η μίσθωση, καθώς πληρώνει άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση και λειτουργικά έξοδα των εν λόγω κτιρίων.

Ο Οργανισμός καταβάλλει ετησίως 1,2 εκατομμύριο ευρώ για φωτισμό και θέρμανση, 130.000 ευρώ για ύδρευση, 600.000 ευρώ για συντήρηση κτιρίων και αποθηκών και 590.000 ευρώ για συντήρηση εγκαταστάσεων.

Το κόστος μειώθηκε σημαντικά το 2015, με τη μεταφορά του κεντρικού κτιρίου του ΕΟΠΥΥ από το πολυδάπανο (20.000 ευρώ τον μήνα) κτίριο της Κηφισίας, σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΤΑΤ – ΟΤΕ στην οδό Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι.

Τα χρήματα που δαπανώνται θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο, με την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν τα Ταμεία, τα οποία μετέχουν στον Οργανισμό.

Ενδεικτικό είναι πως μεγάλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στεγάζονται ήδη σε κτίρια του ΙΚΑ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το κεντρικό φαρμακείο του Οργανισμού στεγάζεται στην Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ σε κτίρια του ΙΚΑ στεγάζονται και υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

ΤΥΔΚΥ

Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, περιήλθε στον ΕΟΠΥΥ το 50% κτιρίου του Ταμείου Δημοτικών Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ), στην οδό Ηπείρου, στην Αθήνα.

Η μεταφορά βασίστηκε στους νόμους 3918/11 και 4075/12, σύμφωνα με τους οποίους οι κεντρικές υπηρεσίες των μεταφερόμενων στον ΕΟΠΥΥ κλάδων Υγείας καταργούνται μετά την ολοκλήρωση της ένταξης όλων των περιφερειακών υπηρεσιών και μονάδων Υγείας στον Οργανισμό.

Πρόκειται για επταώροφο κτίριο γραφείων με πυλωτή, δύο υπόγεια και δώμα επί οικοπέδου. Έχει συνολικό μήκος 36,20 και πλάτος 16 μέτρα.

Το ακίνητο, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) το 2002, κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή.

Το 2008, είχε μεταβιβαστεί αυτοδικαίως στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου