Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η επιχείρηση ΜISMED κατάσχεσε 75 εκατομμύρια φάρμακα και απαγορευμένες ουσίες το 2017

Συνεργάστηκαν η Γαλλία, η Φιλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία , η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. 


Ενθαρρυντικά αποτελέσματα απέφερε η επιχείρηση MISMED που στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία, καθόλη τη διάρκεια του 2017 έγιναν 100 συλλήψεις, ενώ τα φάρμακα που κατασχέθηκαν έφθασαν τα 230 εκατ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει το www.securingindustry.com συνολικά, με τη συμμετοχή των τελωνείων, των αρχών επιβολής του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών υγείας της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, η επιχείρηση MISMED οδήγησε σε καταγραφή 75 εκατομμυρίων μονάδων φαρμάκων και απαγορευμένων ουσιών ντόπινγκ με εκτιμώμενη αξία άνω των 230 εκατ. ευρώ.

Σε μια σειρά συντονισμένων δράσεων που διεξήχθησαν καθ 'όλη τη διάρκεια του 2017, η γαλλική κεντρική υπηρεσία κατά του εγκλήματος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία (OCLAESP) και τα τελωνεία της Φινλανδίας διεξήγαγαν μια επιχείρηση με στόχο τα φάρμακα που αφορούν ασθενείς με ψυχολογικές ασθένειες ή διεγερτικά σκευάσματα υπό την αιγίδα του Συντονισμού της Europol. 
Η σειρά συντονισμένων ενεργειών είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη 205 ερευνών και τον εντοπισμό 277 υπόπτων, από τους οποίους 111 συνελήφθησαν.

Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε το 2017 με αφορμή φάρμακο βουπρενορφίνης το οποίο διακινήθηκε παράνομα μεταξύ Γαλλίας και Φινλανδίας.

Κατάχρηση φαρμάκων

Οι ανησυχίες αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την αυξανόμενη κατάχρηση φαρμάκων, ιδίως εν όψει της μεγάλης αύξησης των θανάτων από αναλγητικά συνταγογραφούμενα οπιοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατάχρηση φαρμάκων αποτελεί σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον τομέα του εγκλήματος, καθώς παρέχουν πολύ υψηλά κέρδη για τους δράστες και σχετικά χαμηλό κίνδυνο ανίχνευσης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανών ( EMCDDA), οι ομάδες φαρμάκων που συνδέονται με την κατάχρηση και την παράνομη διακίνηση περιλαμβάνουν:

Υπνωτικά, οπιοειδή, διεγερτικά (συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της έλλειψης προσοχής και της διαταραχής της υπερκινητικότητας). 

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να ληφθούν με τακτική συνταγογράφηση, επισκέψεις σε πολλά φαρμακεία, εκτροπή προμηθειών στην παράνομη αγορά και αγορές μέσω διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου