Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Χωρίς δώρο Χριστουγέννων εργαζόμενοι σε διαγνωστικά κέντρα, εξαιτίας του clawback από τον ΕΟΠΥΥ

Σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις τους.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Με μηδενική ρευστότητα έμειναν τις μέρες των Χριστουγέννων μικρά διαγνωστικά κέντρα, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υπέρογκη επιβάρυνση μέσω του μηχανισμού επιστροφών (clawback), προκαλεί οικονομική ασφυξία σε παρόχους, οι οποίοι έχουν μικρούς τζίρους, κυρίως από ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν το δώρο Χριστουγέννων, εξαιτίας της αδυναμίας που έχουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία στο Iatronet του Λεωνίδα Αναγνώστου (φωτό), πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο οποίος διατηρεί διαγνωστικό εργαστήριο στην Καλλιθέα:

“Προ ημερών, μού ήρθε σημείωμα από τον ΕΟΠΥΥ, στο οποίο αναφερόταν πως ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση υποβολών του Μαΐου και πως το ποσό που πρέπει να λάβω από τον Οργανισμό είναι 9.647,49 ευρώ.

Υπολόγισα πως με το ποσό αυτό θα πλήρωνα Εφορία, ΙΚΑ εργαζομένων και θα κατέβαλα και το δώρο Χριστουγέννων.

Έκπληκτος διαπίστωσα, ωστόσο, πως στον λογαριασμό μου είχαν πιστωθεί 4.273,78 ευρώ, ποσό που είναι μισό από όσα περίμενα.

Πλήρωσα 1.440 ευρώ στο ΙΚΑ και 1.380 ευρώ στην Εφορία και τους μισθούς των τριών εργαζομένων, αλλά δεν έμεινε τίποτε για να πληρώσω το δώρο”.

Έπειτα από την ψυχρολουσία, ο κ. Αναγνώστου επισκέφθηκε την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Καλλιθέα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί:

“Τούς είπα πως ο ΕΟΠΥΥ μού οφείλει 44.000 ευρώ από clawback περασμένων ετών και τούς πρότεινα να γίνει συμψηφισμός, ώστε να μην μείνω χωρίς χρήματα χρονιάρες μέρες.

Η απάντηση που έλαβα ήταν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Αυτό με εξόργισε, αναλογιζόμενος πως ένας συνεπής πάροχος του Οργανισμού υποχρεώνεται να υποστεί αυτήν την ταλαιπωρία”.

Επιστροφή

Το clawback είναι ένας αυτόματος μηχανισμός επιστροφών από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την υπέρβαση που γίνεται στον προϋπολογισμό και τον τζίρο κάθε παρόχου.

Για παράδειγμα, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις είναι 350 εκατομμύρια ευρώ και είναι “κλειστός”, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το συγκεκριμένο ποσό.

Την όποια υπέρβαση πάνω από τα 350 εκατομμύρια, θα κληθούν να την πληρώσουν οι πάροχοι (clawback), ανάλογα με τον τζίρο τους.

Ενδεικτικό του μεγέθους, είναι πως για το 2018 το clawback για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες – πλην φαρμάκου – προϋπολογίζεται από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στα 757 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου