Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Clawback για άλλα τρια χρόνια


Αποτέλεσμα εικόνας για clawback 


Με τα δεσμά του… clawback θα παραμείνουν σιδεροδέσμιοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου οι ελληνικές αρχές θα επεκτείνουν κατά 3 χρόνια, το clawback του 2018 για φάρμακα, διαγνωστικά, ιδιωτικές κλινικές. Τονίζεται, δε, πως έως τον ερχόμενο Μάρτη θα έχει συμψηφιστεί και θα έχει εισπραχθεί το clawback που εκκρεμεί από το 2016. Αντιστοίχως, στόχος είναι το clawback του 2017 να έχει συμψηφιστεί και εισπραχθεί έως το Μάιο του 2018.

Η ερχόμενη άνοιξη φαίνεται πως θα είναι «κλειδί», σύμφωνα με το MoU, αφού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει έως τότε διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πρόσφατων υπερβάσεων του προϋπολογισμού “λοιπών παροχών” του ΕΟΠΥΥ, που δεν είχε ενταχθεί στο clawback των 125 εκατ. ευρώ, που θα απομειωθούν με τη σταδιακά εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

Αναφορά στη μείωση του clawback τόσο στη συγκεκριμένη δαπάνη, όσο και σε φάρμακα, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά γίνεται στο νέο αυτό Μνημόνιο, αλλά στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Καθημερινή δεν αναφέρονται ποσοστά.

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι είχε προβλεφθεί για το 2017 το clawback να μειωθεί κατά 30% και για το 2018 κατά 15%.

Στο επικαιροποιημένο MoU, που περιλαμβάνει συνολικά 82 προαπαιτούμενα, αναφέρεται και η υποχρέωση της Αριστοτέλους να χαρτογραφήσει τη χωρητικότητα του δημόσιου τομέα, ενώ έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα ψηφιακών παραπομπών (e-referrals) για τους οικογενειακούς γιατρούς στη δευτεροβάθμια φροντίδα, όπως επίσης και για ένα ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπών από την πρώτη βαθμίδα στη δεύτερη βαθμίδα περίθαλψης.

Αναφορά γίνεται και στην υποχρέωση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τη μεταφορά των εισφορών υγείας της κοινωνικής ασφάλισης στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο ΕΣΥ, αλλά και μεταξύ άλλων στο “καυτό θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων και στην κεντρικοποιήση του συστήματος προμηθειών. Οι συμβάσεις που θα πρέπει να συνάψει ΕΟΠΥΥ με τους οπτικούς έως το Μάρτιο τονίζεται στο κείμενο, μήνα κατά τον οποίο ο φορέας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποχρεωτικής σύνδεσης, με εγγραφή, των ασφαλισμένων με έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί ως gatekeeper για να παραπέμπει στους ειδικους γιατρούς. Οι νέες μονάδες ΠΦΥ θα αρχίσουν να απαπτύσσονται από τον τρέχοντα μήνα, με το μεγαλύτερο αριθμό τους να έχει ανοίξει τις πόρτες τους στους πολίτες έως το Μάιο. Με τη σταδιακή λειτουργία των Μονάδων, ο ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να μειώνει τις συμβάσεις με τους γενικούς ιατρούς.

2 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΥΣΤΕΡΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΜΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΙΣ.ΘΑ ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΕΟΠΥΥ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΠΟΙΟ ΑΣΧΕΤΙΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ CLAW BACK ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ή ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ(ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ κ.τ.λ)
    ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή