Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Σαρώνει το ΣΔΟΕ τα διαγνωστικά εργαστήρια Χριστουγεννιάτικα! Έκτακτοι έλεγχοι για εξετάσεις και παραπεμπτικά

Παρασκευή 22 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στο στόχαστρο της οικονομικής αστυνομίας βρίσκονται τις ημέρες αυτές τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι ελέγχου ειδικά σε μικρά εργαστήρια προκειμένου να βρεθούν τυχόν παραβάσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας κάνουν αντιπαραβολές στοιχείων, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συμμετοχή ασθενούς από παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ που δεν ταιριάζει με την απόδειξη. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει και τα 500 ευρώ.

Άλλωστε είχε δοθεί σχετική εντολή από το υπουργείο Οικονομικών για τους ελέγχους εδώ και μερικούς μήνες. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι προβλέπεται: «Αρχίζουν οι έλεγχοι για αποδείξεις στα ιατρεία! Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται»

Ενδεικτικό μάλιστα των στοχευμένων ελέγχων που έχουν ξεκινήσει είναι το γεγονός ότι μπαίνουν στα ιατρεία και ζητούν να μπουν στο πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ (edapy), σε τυχαία παραπεμπτικά ζητώντας και τις σχετικές αποδείξεις.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να μην χρεώσουν τη συμμετοχή στον ασθενή ή να την εισπράξουν με έκπτωση λόγω γνωριμίας ή συγγένειας, κόβοντας όμως τη δωρεάν απόδειξη ή τη μειωμένη.

Και στις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές είναι αμείλικτοι, αναφέρουν παθόντες στο HealthReport.gr.

2 σχόλια:

  1. Ας μη γράφουμε ανακρίβειες..Ακου μπαίνουν στο εδαπυ και βλέπουν τη συμμετοχη. Στο εδαπυ το μόνο που μπορείς να δεις είναι τις ασφαλιστικες τιμές ενώ η συμμετοχή είναι στο κρατικό τιμολόγιο. Μπορεί να μπαίνουν στο αρχείο του γιατρού και να κάθονται να ψάχνουν τι εξετάσεις έκανε, πόσο κάνουν και τέτοια, αλλά νομίζω απαγορεύεται και χρειάζεται ειδική εντολή γιατί έιναι προσωπικά δεδομένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου ανακριβές. Ήρθαν στο ιατρείο μου, μου ζήτησαν να μπουν στις υποβολές του e-ΔΑΠΥ και ήξεραν τα πάντα. 500 ευρώ πρόστιμο γιατί δεν αντιστοιχούσαν κάποιες ΑΠΥ (ζήτησαν τη συγκεκριμένη ΑΠΥ από το e-ΔΑΠΥ) με συμμετοχές παραπεμπτικών.

      Διαγραφή