Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για την Εμπορική Ονομασία των φαρμάκων



Ουσιαστικά, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας μηδενίζει τον φόβο για έλεγχο ή ποινή από τον ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας στον ιατρικό κόσμο να συνταγογραφεί και πέρα από το 15% των συνταγών του με βάση την εμπορική ονομασία.

- IATRONET

Αν υπερβεί το 15% των μηνιαίων του συνταγών που φέρουν εμπορική ονομασία φαρμάκου, μόνο τότε μπορεί να τον καλέσει για έλεγχο ο ΕΟΠΥΥ.

Ουσιαστικά, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας μηδενίζει τον φόβο για έλεγχο ή ποινή από τον ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας στον ιατρικό κόσμο να συνταγογραφεί και πέρα από το 15% των συνταγών του με βάση την εμπορική ονομασία (και όχι την δραστική ουσία). 

Συνομιλώντας με παράγοντα της αγοράς από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, μας τόνισε ότι κανείς γιατρός δεν έφθανε στο ποσοστό του 15%, που όριζε ο νόμος από φόβο, μήπως και ο ΕΟΠΥΥ ζητούσε έλεγχο στις συνταγές, ενώ πάντα υπήρχε και το ενδεχόμενο του πέναλτι με οικονομικό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ, είχε απαιτήσει η συνταγογράφηση να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με το Νόμο 4052/2012 , ενώ τόνιζε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται. 

Ενδεικτικό αυτού του φόβου, σημειώνει η πηγή μας, είναι ότι από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, το ποσοστό των συνταγών που έφεραν πάνω τους εμπορική ονομασία και όχι δραστική ουσία ήταν από 4% έως και 6%. Γεγονός που αναγνώρισαν και οι θεσμοί σε κάποια από τις συναντήσεις που είχαν με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ . 

'Ετσι, η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Επικρατείας αναγνωρίζει και τυπικά -άρα οχυρώνει- την δυνατότητα του γιατρού να συνταγογραφεί με βάση την εμπορική ονομασία, προστατεύοντας αυτόν στους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. 

Το Συμβούλιο Επικρατείας αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η επιστημονική κρίση του γιατρού. Τι σημαίνει αυτό; Γιατρός από τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας, μας τόνισε ότι αυτό σημαίνει, για παράδειγμα,ότι αν κάποιος γιατρός έχει κλειδώσει το 15% μπορεί εφόσον το κρίνει αναγκαίο να το υπερβεί, αλλά την υπέρβαση αυτή θα πρέπει να την τεκμηριώσει και επιστημονικά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο καθένας μπορεί να είναι ειδικός στον τομέα του. Και εξηγεί: ο ΕΟΠΥΥ εγκαλεί συνεχώς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ζητώντας εξηγήσεις για τα σκευάσματα που δίνουν, τα οποία κρίνουν ότι είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του ασθενή. Παράδειγμα καρδιολόγοι, που δίνουν αντιπητικά γιατί δίνουν και σκευάσματα γαστροπροστασίας όταν αυτά δεν ανήκουν στο αντικείμενό τους ή γιατί ΩΡΛ δίνουν και εισπνεόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου