Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ξανθός για προσφυγικό: Και τώρα, συστηματική διϋπουργική συνεργασία - Έρχονται & νέες προσλήψεις



Η συστηματική διϋπουργική συνεργασία και η εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας, αναφορικά με το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση δράσεων συνολικής αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης, ατομικής υγιεινής και ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας των προσφύγων –μεταναστών, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, αυτό το διάστημα. 

Onmed.gr

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε παρέμβασή του στην ημερίδα της UNHCR για το προσφυγικό.

Μετά την αρχική φάση της μαζικής εισόδου στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και την τεράστια προσπάθεια του Κράτους, της Αυτοδιοίκησης, των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των εθελοντών αλλά και συνολικά των τοπικών κοινωνιών να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια οι επείγουσες ανάγκες τους, το προσφυγικό βρίσκεται πλέον σε νέα φάση, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση του επείγοντος δεν έχει παρέλθει, όμως έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχουν αναδειχθεί νέες ανάγκες συνεχούς, επαρκούς και ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.

Εδώ και αρκετούς μήνες το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και έχοντας εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το AMIF για το ειδικό πρόγραμμα “PHILOS” που διαχειρίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει αναλάβει τη συνολική ευθύνη της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων/αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που βρίσκονται στα Hotspots και στα ΚΥΤ.
Σε εξέλιξη προσλήψεις για τα ΠΡΟΚΕΚΑ

Για τα ΠΡΟΚΕΚΑ είναι σε εξέλιξη προκύρηξη για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού μέσω της ΑΕΜΥ, ενώ μεταβατικά καλύπτονται από επαγγελματίες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η φροντίδα αυτή αφορά υπηρεσίες ΠΦΥ που παρέχονται στις δομές ανοικτής φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή νοσηλεία που παρέχεται μέσω των όμορων δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας , ΠΕΔΥ ) και το ΕΚΑΒ.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο της ολιστικής φροντίδας Υγείας των προσφύγων –μεταναστών που είναι σε εξέλιξη, προφανώς με τα γνωστά προβλήματα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων της Δημόσιας Διοίκησης, έχει συμβάλλει καθοριστικά στο διαρκώς αναβαθμιζόμενο επίπεδο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους χώρους πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας».
Το προσφυγικό, δεν μετατράπηκε σε πρόβλημα δημόσιας υγείας

Ο υπουργός επανέλαβε, ότι δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό πρόβλημα σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του προσωπικού του ΕΣΥ, των ΜΚΟ, των Ιατρικών Συλλόγων και των άλλων κοινωνικών φορέων. Αυτό είναι μια κρίσιμη επένδυση στο αίσθημα ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών και στη διατήρηση του κοινωνικού κλίματος αλληλεγγύης και σεβασμού της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των πληθυσμών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, κάτι που έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι ΜΚΟ αλλά και οι Γιατροί του Κόσμου. Η μακρόχρονη παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε συνθήκες διαβίωσης μη ικανοποιητικές, δημιουργεί αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και ζητήματα φροντίδας υγείας που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και σωστή διαχείριση (χρόνοι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα, ψυχικές διαταραχές, φροντίδα εγκύων και νεογνών –βρεφών, προβλήματα με εξαρτήσεις, επιθετικότητα και βίαιη συμπεριφορά, τραυματισμοί, σεξουαλική κακοποίηση κλπ), όπως επεσήμανε.
71 επαγγελματίες υγείας στην υπηρεσία των προσφύγων

Αναλυτικά, η σημερινή εικόνα των δομών και υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας σε όλη τη χώρα έχει ως εξής:

Ηπειρωτική χώρα

Μέχρι το Μάιο του 2018 παραμένουν οι 476 επαγγελματίες υγείας του προγράμματος «Philos» στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων, στις κινητές μονάδες επιδημιολογικής επιτήρησης , στα νοσοκομεία , στα ΚΥ και στο ΕΚΑΒ, πάντα σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ. Με την λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, δεν θα υπάρξει κενό γιατί ενεργοποιείται η διαδικασία νέας χρηματοδότησης από τα εθνικά προγράμματα του Υπουργείου Οικονομία και Ανάπτυξης το 2o εξάμηνο του 2018.

Ανατολικό Αιγαίο

Μέχρι τον Μάιο του 2018 παραμένουν οι 235 επαγγελματίες υγείας στα νησιά(Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κώς, Κάλυμνος, Ρόδος ) καλύπτοντας τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ενισχύοντας το ΕΣΥ (Νοσοκομεία, ΚΥ, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) με υγειονομικό προσωπικό. Το προσωπικό αυτό καλύπτει τον προκαταρκτικό υγειονομικό έλεγχος των νεοεισερχομένων στη χώρα, την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αλλά και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη διακρίβωση της ευαλωτότητας στα Κέντρα πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος «Philos» έχουν προσληφθεί 711 επαγγελματίες υγείας, ενώ ο συνολικός απολογισμός εμβολιασμών Μάρτιος 2016 – Νοέμβριος 2017, αφορούσε σε 67.117 εμβολιασμούς εκ των οποίων 30.329 ήταν MMR(εμβολιασμοί για την ιλαρά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου