Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, από τον πρωθυπουργό

Όσο αυξάνονται οι ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με λιγότερους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς.

ΙΑΤRONET

Τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός.

Μία ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει τη δεύτερη ΤΟΜΥ, στον δήμο Παύλου Μελά, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

Οι δομές αποτελούν το πρώτο βήμα υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου, για το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διαθέτει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το οποίο θα μπορούσε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο παροχής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Καθιερώνεται υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ω υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς (έως τον Μάρτιο).

Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, που διέρρευσε πρόσφατα, η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ ξεκινάει τώρα, ως πρώτο βήμα της προγραμματισμένης δημιουργίας μιας κρίσιμης μάζας τοπικών μονάδων (τουλάχιστον 100) έως τον Μάιο του 2018.

Όσο αυξάνονται οι ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με λιγότερους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας προβλέπεται να λειτουργήσουν 33 ΤΟΜΥ.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις ΤΟΜΥ στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.
Η πρώτη ΤΟΜΥ, άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της στις 5 Δεκεμβρίου στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά (ισόγειο κτιρίου στη διασταύρωση Γενναδίου και Κωλέττη).
Η δεύτερη, λειτουργεί από τις 5 Δεκεμβρίου στον δήμο Αμπελοκήπων (Ελευθερίας 48).
Η τρίτη, λειτουργεί από τις 6 Δεκεμβρίου στον δήμο Κορδελιού -Ευόσμου (στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου 12 και Κοσμά Αιτωλού 1).

Πρόσβαση

Και οι τρεις ΤΟΜΥ λειτουργούν σε ισόγεια με δυνατότητα πρόσβασης αναπήρων και παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.

Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα κρατούν ιατρικό φάκελο, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς).

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Το πάρτι ξεκινάει.Πρωτα θα φτιάξουμε όσες ΤΟΜΥ μπορούμε για να πατήσουμε και μετά ξεκινάμε την επίθεση στους ιδιώτες .Το ανάποδο ανακριβώς που έγινε με την διάλυση του ΙΚΑ .ΠΑΝΤΟΥ splitting .Ας ετοιμαστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή