Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκινούν επισήμως από Θεσσαλονίκη οι νέες ΤΟΜΥ! Πως θα λειτουργούν

Τρίτη 12 Δεκέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Από τη συμπρωτεύουσα θα γίνει η απαρχή της λειτουργίας των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσουν επισήμως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςκαι ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.Πρόκειται για τις τρεις πρώτες ΤΟΜΥ οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ήδη τα τελευταία 24ωρα, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως και με τη δέουσα επισημότητα με τα εγκαίνια την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας αναμένεται συνολικά να λειτουργήσουν περί τις 33 ΤΟΜΥ κάτι που προγραμματίζεται με το νέο έτος.
Τι υπηρεσίες παρέχουν οι ΤΟΜΥ

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) τόσο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν στην υπόλοιπη χώρα, θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής αλλά θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφούν στις σχετικές λίστες.

Διαθέσιμοι θα είναι Γενικοί Γιατροί, ή παθολόγοι καθώς και παιδίατροι. Το ιατρικό team θα πρέπει να εξετάζει κανονικά τους κατοίκους της περιοχής, να διατηρεί ιατρικό ιστορικό, να χορηγεί φάρμακα ενώ θα δίνει και το πράσινο φως για παραπομπές σε Νοσοκομεία, εξειδικευμένους γιατρούς ή άλλες Μονάδες Υγείας.

Τι ωράριο θα έχουν οι ΤΟΜΥ

Το ωράριο εργασίας του ιατρικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση. Το δε ωράριο του λοιπού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι οκτάωρο και πενθήμερο.

Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν καθημερινά σε δύο βάρδιες σύμφωνα με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εποχή, το εύρος του καταλόγου εγγεγραμμένου πληθυσμού και την επαρκή σύνθεση της ομάδας.

Ειδικότερα, το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Το τακτικό ωράριο του λοιπού προσωπικού είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 7:00 ως τις 15:00 και από τις 14:00 ως τις 22:00.

Επισημαίνεται ότι οι ΤΟΜΥ δεν θα λειτουργούν κατά τις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

1 σχόλιο:

  1. Πω-πω!! Τι μας λέτε βρε παιδιά...Ούτως ή άλλως μόλις ανοίξουν θα κλείσουν, γιατί μετά τις Εκλογές ΔΕΝ θα πηγαίνουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ σε κομματικές τηλεφωνήτριες, κηπουρούς και θυρωρούς αλλά σε έργα και έρευνα...Τα υπόλοιπα είναι ΣΥΡΙΖΑΙΚΑ σχέδια Σοβιετικής και Κουβανικής έμπνευσης της Δεκαετίας του 1970, πριν την πτώση των Καθεστώτων του Χόνεκερ και του Τσαουσέσκου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή