Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Το σκάνδαλο ROCHE

του Ξενοφώντα Κροκίδη - Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας 

Πριν από ένα μήνα, η ελβετική πολυεθνική εταιρεία ROCHE προχώρησε σε μια ομολογουμένως απαράδεκτη κίνηση, αποσύροντας από τη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Η εταιρεία δικαιολόγησε αυτή την εκβιαστική της ενέργεια, επικαλούμενη τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του προαναφερθέντος πρωτότυπου ογκολογικού φαρμάκου.

Η ROCHE έχει στην Ελλάδα ένα κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Ειδικότερα, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας καταβάλλει-στη συγκεκριμένη εταιρεία-κάθε μήνα 180.000 ευρώ για ογκολογικά φάρμακα, δηλαδή σε ετήσια βάση κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Την ενέργεια της ROCHE ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, οι πολυεθνικές εταιρείες αντιδρούν στην επιβολή από την κυβέρνηση οριζόντιας έκπτωσης 25% σε όλα τα νέα σκευάσματα, στερώντας καινοτόμες θεραπείες από τους καρκινοπαθείς.

Την προκλητική τακτική της ROCHE καταδίκασαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους το Υπουργείο Υγείας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας(ΕΟΠΕ) και αρκετοί Σύλλογοι Ασθενών, τονίζοντας ότι «οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί και η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται».

Τέλος, στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο Προσκήνιο» (13-14 Νοεμβρίου 2017-Κομοτηνή) αναφερόμενοι στα «καινοτόμα» φάρμακα, αρθρώσαμε-παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας-ένα βροντερό ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ(!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου